IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За много хора интернет е по-важен от богатството

Изследвания доказват, че без достъп до мрежата хората се чувстват самотни, изолирани и нещастни

13:14 | 27.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

За повечето американци достъпът до интернет се оказва по-важен от парите. По-голямата част от потребителите не биха се съгласили никога повече да не влизат в глобалната мрежа, дори ако за това им предложат един милион долара, показват резултатите от проучване, проведено от Американския образователен фонд (TFAS) сред щатски студенти и цитирано от руския вестник "Вести".

Подобно проучване във Великобритания от миналата седмица доказва, че 53% от интернет потребителите силно се разстройват, ако не могат да бъдат онлайн, а 40% от тях се чувстват самотни. Изследването показало, че хората изпитват тези чувства и тогава, когато не могат да се появят онлайн дори само за кратък период от време.

В рамките на анкетата са били питани повече от хиляда души, пише The Daily Mail. Един от анкетираните е заявил, че за него да загуби достъпа си до интернет е еквивалентно на това да загуби ръката си.

"Онлайн и дигиталните технологии промениха в огромна степен живота ни, приятелствата ни, начинът, по който комуникираме, семейния ни живот, навиците ни за покупки", казва Пол Хъдсън, главен изпълнителен директор на Intersperience, която е провела изследването.

Наскоро изследователи в университета в Мериленд са направили собствено проучване сред студенти в 12 колежа в целия свят, които се съгласили да нямат достъп до никакви технологични устройства, включително и до телевизор и радио, в рамките на 24 часа.

Доброволците трябвало да останат далече от електронни писма, Facebook и Twitter и дори да не четат вестници. Но им било разрешено да ползват стационарен телефон и книги. След това студентите са описали чувствата си в дневници. Някои от анкетираните са сравнили пълния отказ от всички устройства, имащи достъп до интернет, с опитите да се откажат от пиенето или пушенето. Студентите се чувствали  изолирани, самотни и нещастни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още