IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Samsung вероятно вече продава повече смартфони от Apple

За периода април - юни южнокорейската компания вероятно е продала между 18 млн. и 21 млн. смартфона в световен мащаб

13:26 | 25.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Смартфоните Galaxy се радват на голямо търсене и в столицата на Индонезия - Джакарта. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Смартфоните Galaxy се радват на голямо търсене и в столицата на Индонезия - Джакарта. Снимка: Ройтерс

Корейският концерн Samsung, производител на смартфоните Galaxy, за първи път може да задмине по продажби в сегмента Nokia и Apple заради повишеното търсене на устройства, работещи с операционната система Android, показва изследване на анализаторската компания Strategy Analytics, цитирано от Bloomberg.

"За периода април - юни Samsung вероятно е продал в световен мащаб между 18 млн. и 21 млн. смартфона в сравнение със 16,7 млн., продадени от Nokia, и 20,3 млн. iPhone, продадени от Apple", казва Нийл Маустън, анализатор на базираната в Бостън Strategy Analytics.

Изследването показва, че операционната система Android на Google Inc. печели пазарни позиции спрямо iPhone на Apple, докато Nokia, която се обърна за софтуерна подкрепа от Microsoft Corp. изпитва затруднения с конкурентоспособността си. Samsung, който произвежда и телефони от по-нисък клас, обяви, че до края на годината възнамерява да удвои продажбите на смартфони и таблети. 

„Смартфоните на Samsung с Android се продават изключително добре в повечето региони“, казва Маустън. „Samsung има добър шанс да заеме челното място по продажби на тримесечна база, ако успее да разшири присъствието си на пазари с висок ръст, като Китай и Бразилия". До края на годината обаче южнокорейската компания и Apple ще имат приблизително еднакви резултати в продажбите на смартфони, прогнозират анализаторите.

Ако се включат и телефоните от нисък клас, през тази година глобалният пазарен дял на Samsung вероятно ще достигне около 20%. За сравнение - Nokia държи 26% от световните продажби в сектора. Разликата  между двата най-големи производители на телефони никога не е била по-малка.

През април Apple заведе съдебно дело срещу Samsung, обвинявайки корейската компания, че копира технологии и дизайн, използвани в iPad и iPhone. Apple води патентни дела и срещу други компании, използващи Android, като Motorola Mobility Holdings Inc. и HTC Corp.

Операционната система за смартфони Android на Google продължава да печели пазарен дял. До 2015 г. той се очаква да достигне 44%, спрямо 39% през тази година, се казва в прогноза на IDC. Глобалните продажби на смартфони се очаква да нараснат с 55% до 472 млн. устройства на година, се посочва още в прогнозата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още