IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google+ ще се научи да разпознава лица

Интернет концернът купи компанията PittPatt, която има софтуер за разпознаване на лица

08:12 | 25.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;pittpatt.com</em></p>

Снимка: pittpatt.com

Технологичният гигант Google придоби американската компания PittPatt (Pittsburgh Pattern Recognition), която се занимава с разработката на технология за разпознаване на лица в снимки и видео, заяви Google във фирмения си блог, цитирана от Wall Street Journal.

Закупената компания вече е създала алгоритми за откриване (face detection), проследяване (face tracking) и разпознаване на лица (face recognition). PittPatt дори е пуснала софтуерен пакет за разработчици с технология за локализиране на лица във фотографии и проследяването на движенията им във видео.

Pittsburgh Pattern Recognition е започнат като проект за изследване на компютърното зрение през 90-те години на миналия век в Института по роботика на университета „Карнеги Мелон”. През 2004 г. екипът по проекта основава PittPatt.

Google не аргументира сделката, но според влиятелни блогъри, цитирани от Wall Street Journal, компанията може да внедри функцията при търсенето на снимки в самата търсачка, в YouTube или вероятно в социалната си мрежа Google+. 

Спекулации за приложения за разпознаване на лицето от страна на Google се появиха още през април. Тогава някои технологични блогове писаха, че щатският концерн е започнал работа по софтуер, който може да идентифицира собственици на смартфони посредством специализирана технология.

През март Google подаде молба за патентоване на технология за установяване на самоличността на потребителите според специфичните им лицеви характеристики. Технологията ще използва данни от различни социални мрежи, за да извърши идентификацията. В общи линии системата функционира след визуална заявка за анализиране на конкретно изображение.

Впоследствие технологията използва специфични визуални критерии, за да идентифицира лицевите характеристики, които съответстват на заявката, информира pcworld.

По данни на Information Week обаче Google ще се въздържи от прилагането на технологията, за да се запознае предварително с параметрите на поверителност на личните данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 25.07.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Fiscalist
преди 12 години
Добре дошли.... в Матрицата. Добре че няма мои снимки в нета. Ще се погрижа да остане така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още