IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силната търговия подслади бизнеса на Ebay

Компанията обаче даде твърде много пари за нови придобивания, което стопи печалбата

11:54 | 21.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Значението на&nbsp;PayPal за бизнеса на eBay става все по-голямо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Значението на PayPal за бизнеса на eBay става все по-голямо. Снимка: Ройтерс

Най-големият сайт за онлайн търгове в света Ebay се пука по шевовете си. Броят на офертите постоянно нараства, а с това и приходите от такси за Ebay. През второто тримесечие приходите на концерна са скочили с 25% до 2,8 млрд. долара (2 млрд. евро), предаде Ройтерс.

При това, благодарение на плановете на ръководството да намали зависимостта на компанията от продажбите на онлайн аукциона, се наблюдава още по-бърз ръст на приходите в други сегменти на дейността като услугите за разплащания, включително чрез PayPal.

Що се отнася до печалбата обаче, Ebay трябваше да погълне горчив хап. Разходите във връзка с обявеното през март придобиване на онлайн търговеца GSI Commerce са довели до спад на резултата с почти една трета спряно второто тримесечие на миналата година с почти една трета до 283 млн. долара. В следборсовата търговия вчера акциите загубиха 2% от стойността си.

Благодарение на струващата 2,4 млрд. долара GSI Commerce Ebay иска да изгради трета опора на бизнеса си. Компанията предлага услуги, свързани с онлайн пазаруване и маркетингови кампании. Сред над 180-те клиенти са познати имена като Adidas, Levi's, Hewlett-Packard или най-големият американски магазин за играчки Toys'r'Us.

С покупката Ebay иска да стане пълноценен доставчик на онлайн търговия. За тази цел голяма роля играе и PayPal. В момента постъпленията от придобития през 2002 г. PayPal съставляват 41% от всички приходи, идващи от проектите, с които се занимава eBay. Те са скочили с 31% до 1,1 млрд. долара. Чрез PayPal клиентите могат да плащат покупките си, не само в Ebay, но и при други онлайн търговци. 

За цялата година Ebay иска да постигне продажби за 11,6 млрд. долара, след като до този момент поставената цел бе за максимално 10,9 млрд. долара.

Впрочем Ebay трябва да покаже бързи резултати, за да не изостане твърде много от конкурента си Amazon. Най-големият онлайн търговец също отчете повишение на приходите, но заради придобивания не успява да отчете високи печалби. Amazon ще представи резултатите си за тримесечието следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още