IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на рекламата във Facebook не пада въпреки увеличения инвентар

Социалната мрежа направи промени в дизайна, които да позволят излъчването на повече реклама при по-ниска цена

11:49 | 06.07.11 г.
Цената на рекламата във Facebook не пада въпреки увеличения инвентар

Цената на рекламата във Facebook не помръдва въпреки новите възможности за достигане до потребителите, които социалната мрежа пусна.

Най-масовите реклами, които се ползват в мрежата – т. нар. self-serve ads, не са променили цените си от март тази година, пише Bloomberg. Същия месец компанията направи редица подобрения на системата, сред които редизайн и възможност за появяването на повече реклами на някои страници.

При тази система се извършва автоматично наддаване между желаещите да рекламират, като системата излъчва най-изгодните за мрежата въведени оферти. След последните промени в дизайна на Facebook беше дадена възможност за публикуване на реклама под снимки, а на някои страници рекламните позиции бяха увеличени от 3 на 5.

Целта е с подобно увеличение на инвентара да се стигне до по-ниска цена, която рекламодателите трябва да заплатят, за да излъчат посланията си.

Вицепрезидентът на Facebook Дейвид Фишър изразява доволство от броя рекламодатели, избрали социалната мрежа като рекламен канал. Той отбелязва, че рекламодателите във  Facebook продължават да нарастват като брой и че компанията се „чувства добре там, където се намира“.

Фишър посочва, че Facebook тества и нови рекламни формати. Той допълва, че компанията предприема мерки рекламата да не прогони обикновения потребител.

В последните месеци, докато се тестваха новите функционалности, някои потребители сигнализираха за резки движения в цените. Таргетираната реклама е поскъпнала, като при някои компании повишението е около 20 процента.

Главният изпълнителен директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг е изправен пред предизвикателството да задържа цените на рекламата ниски, за да удържи конкуренцията на Google и Twitter.

“Facebook може да предложи наистина атрактивни възможности както за малките, така и за големите компании“, коментира Дебра Уилямсън от eMarketer. Тя посочва, че около 60% от приходите на Facebook идват от системата за аукциони. При нея излъчването е основно на база демографски признаци и интереси на потребителите на мрежата.

Останалите приходи на Facebook идват от началната страница, откъдето по принцип започват потребителските сесии. Именно тези позиции се продават от търговския отдел на социалната мрежа.

Майкъл Гартънбърг, анализатор от Gartner, посочва, че Facebook трябва да внимава с рекламодателите, които заливат мрежата с реклама. „Има един определен момент, в който ти става досадно. Точно както гледаш някое телевизионно предаване и прекъсванията за реклама са твърде чести“, обяснява анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още