IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетена е промяна в пазарните дялове на мобилните оператори

Конкуренцията в областта на телекомуникациите се засилва, сочи годишният доклад на КРС

11:00 | 29.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Отчетена е промяна в пазарните дялове на мобилните оператори

През миналата година конкуренцията в сектора не телекомуникациите се е увеличила, сочи анализ на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Изследването е направено въз основа на предварителния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), става ясно от сайта на антимонополната комисия.

Мобилни комуникации

Пазарният дял на най-малкия мобилен оператор, този на „БТК” АД, отбелязва най-голямо увеличение през миналата година - с 2% се е увеличил броят на абонатите и с 2,7% - размерът на приходите, се посочва в докалада. В същото време делът на пазарния лидер „Мобилтел” ЕАД е спаднал с 2,6% при абонатите и с 1,6% на база приходи.

Делът на второто предприятие „Космо България Мобайл” ЕАД също отбелязва лек спад на база приходи - с 1,1%. Това преразпределение на пазарните дялове от по-големите участници на пазара към най-малкия е настъпателно, особено през последните 3 години. Случилото се дължи на намаляването на цените за терминиране (цените на едро) в мрежите на трите мобилни оператора, наложено от КРС.

Подобряването на услугата „преносимост на номерата” също допринесе за промяната в пазарните дялове. От въвеждането на преносимостта през април 2008 г. до края на 2010 г. са прехвърлени 131 915 номера, като повече от половината от тях (52%) са сменени през 2010 г. Все още абонатите, възползвали се от тази услуга, са много малка част от общия брой на абонатите в страната - около 1,3%, което е едва с около 0,8 процентни пункта повече спрямо края на 2009 г. Според анализаторите от КРС преносимостта има голям потенциал в бъдеще.

Фиксирани гласови телефонни услуги

Увеличава се броят на новонавлизащите пазарни участници в този сегмент, показва анализът на КЗК. През 2010 г. държавният регулатор е издал разрешения на пет предприятия за предоставяне на фиксирана телефонна услуга.

В същото време в сектора се наблюдава окрупняване на пазарните дялове на съществуващите компании след придобиването от „Спектър нет” АД на „Орбител” ЕАД, както и след сливането на „Кейбълтел” ЕАД и „Евроком кабел мениджмънт България” ЕООД.

В областта на фиксираните телефонни услуги антимонополната комисия отбелязва засилване на конкуренцията и спад на пазарния дял на БТК с 4,3 процентни пункта. В резултат на това пазарният дял на най-старата телекомуникационна компания пада до 91,4%. Въпреки този спад пазарната сила на „БТК” АД остава много голяма, се отбелязва в доклада.

Достъп до интернет

Към края на 2010 г. е отчетен 11 % ръст на броя на предприятията, които са предоставяли достъп до интернет на крайните абонати. Активно действащите фирми в края на миналата година са наброявали 592.

България съществено изостава от останалите страни в ЕС по отношение на xDSL технологията за широколентов достъп до интернет, се посочва в доклада. През 2010 г. само две предприятия са предоставяли достъп до интернет, благодарение на сключени споразумения за битстрийм достъп с БТК (единственото предприятие в страната, което осигурява DSL достъп на дребно чрез собствената си мрежа).

Пакетни услуги

Приходите от предоставяне на пакетни услуги на мобилните оператори през 2010 г. са 3,2% от обема на пазара. В този пазарен сегмент се наблюдава изключително засилен темп на растеж. Към края на 2010 г. броят на абонатите на пакетни услуги е бил 639 хиляди, като увеличението спрямо 2009 г. е над 2 пъти и над 7 пъти в сравнение с 2008 г.

Делът на абонатите като процент от населението обаче, все още остава нисък – 8,7%. Затова от КЗК предвиждат висок потенциал за нарастване при тези услуги през настоящата и следващите години.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още