IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TSMC може да замени Samsung като производител на процесори за Apple

Не е изключено пътищата на Samsung и Apple да се разделят след съдебните спорове, които водят на няколко фронта

12:50 | 28.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Новото поколение iPad и iPhonе може да са с нови чипове. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новото поколение iPad и iPhonе може да са с нови чипове. Снимка: Ройтерс

Apple има намерение да повери на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) поръчките за следващото поколение процесори, пише китайскоезичното издание Commercial Times, цитирано от Digitimes.

Commercial Times цитира анализатор на Merryl Lynch, базиран в Тайпе, който вярва, че TSMC има много добри шансове да спечели поръчките на Apple. В друга информация на Commercial Times обаче се твърди, че TSMC няма да получи поръчки за чиповете до 2012 г., а междувременно Samsung ще продължи да прави процесори A5 по своя 45nm производствен процес.

TSMC вече е алтернативен източник на Apple за процесори A5, но при A6 компанията може да използва 28nm процес, което ще даде сериозно предимство на Apple.

За първи път слухове за сътрудничество между Apple и TSMC се появиха в началото на 2011 година, непосредствено преди анонса на iPad 2 с процесор A5. По-късно тайванското издание EE Times, позовавайки се на свои източници, съобщи, че Apple работи над мобилни процесори по 28-нанометров технологичен стандарт.

Не е изключено пътищата на Samsung и Apple да се разделят след съдебните спорове, в които са въвлечени двете компании напоследък. Първи реагираха Apple, които се оплакаха, че устройствата на Samsung Galaxy S и Galaxy Tab копират дизайна и интерфейса на продуктите на Apple iPhone и iPad. Последва контрадело от Samsung, а през последните дни стана ясно, че американците съдят Samsung и в родината им Южна Корея.

Apple генерира сериозен оборот на корейците, но дори и значителен, той представлява малка част от приходите на Samsung. 

Наскоро анализаторите от Merryl Lynch публикуваха анализ за чиповете Apple A6, които трябва да се появят през 2012 година. Те ще бъдат базирани на микроядрата ARM. Освен това се предполага, че тези чипове ще работят на основата на 28-нанометрова технология, в сравнение с 45-нанометровата такава при А5.

В момента и Samsung, и TSMC са заявили готовност за проектиране и производство на 28-нанометрови чипове.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още