IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Немски университет снабдява студентите си с безплатни iPad

Проектът "Мобилно учене" на университета в Касел залага на интерактивно представяне на лекциите

17:07 | 27.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сега почти навсякъде на територията на университета е възможно да се търси литература. <em>Снимка: Университет Касел&nbsp;</em></p>

Сега почти навсякъде на територията на университета е възможно да се търси литература. Снимка: Университет Касел 

Студентите свалят електронни книги, по време на самата лекция решават задачи, поставени от професора, и дори отговарят в реално време на електронни анкети. Всичко това е реалност от началото на този семестър в университета в Касел.

Вицепрезидентът и главен информационен директор на висшето училище проф. Александър Роснагел е доволен от моментните резултати, пише в свой материал Die Welt. "Съдържанието и форматите на преподавания материал могат да бъдат разширени, при това като особено полезни са определени клиповете, но също и друг материал за самообучение", казва той. Да учиш и преподаваш с помощта на високите технологии доставя удоволствие на всички участници в процеса, се казва в доклад за резултатите на проекта "Мобилно учене". Така например студентите по право и обществени науки по-често посягат към юридически или политически текстове и информация и извън лекциите.

Внедряването на мобилните устройства направи ученето по-забавно и интересно, казва и научният сътрудник Рене Вегенер в разговор с CIO.de.

"Въведената интерактивност се харесва на учащите", казва Вегенер. "По време на лекциите сега по-често се стига до гласуване по отделни казуси, някои студенти са започнали да списват блогове за следването си", твърди сътрудникът. Разбира се, в паузите между лекциите устройствата се ползват и за развлечение и сърфиране в интернет.

Сега почти навсякъде в кампуса на университета е възможно да се търси литература, да се извикват бази данни, да се преглеждат пропуснати или току-що минали лекции или просто да се намерят състуденти в социалните мрежи.

"От своя страна, професорите трябва да свикнат, че студентите им имат достъп до голямо количество наука, за което преди беше нужна цяла библиотека", казва Вегенер.

Броят на устройствата трябва да се увеличи през зимния семестър 2011/12. Какви точно ще бъдат закупени обаче още не било решено, казва Вегенер.

По-късно ще има и устройства за свободно ползване и в IT центъра на университета за онези студенти, които не искат да имат собствен iPad. Университетът очаква, че през зимния семестър 2012/13 таблетите толкова силно ще са се наложили на пазара, че почти всички студенти тогава ще имат свой собствен.

Участниците в проекта са разработили и собствени приложения, които в бъдеще също ще претърпят актуализация. 
Инфраструктурата също трябва да бъде засилена, особено в студентските столови, в кафенетата и в университетската библиотека, защото ползването на тези устройства поставя силни изисквания пред интернет връзката, убеден е Вегенер.

Над 300 хил. евро ще бъдат вложени в разширяването на съществуващата мрежа на територията на университета. Заедно със Cisco Systems ще бъдат обновени 440 места за достъп до мрежата. Освен това Deutsche Telekom ще разшири UMTS-мрежата, така че тя да покрива целия град. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още