IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И НАТО стана жертва на хакерска атака

Хакнатият сайт e-Bookshop е бил поддържан от външна фирма и не е съдържал поверителна информация

21:44 | 23.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	НАТО стана поредната организация, която пострада от киберпрестъпниците.&nbsp;<em>Снимка: НАТО</em></p>

НАТО стана поредната организация, която пострада от киберпрестъпниците. Снимка: НАТО

Сайт, свързан със северноатлантическия алианс НАТО, вероятно е станал обект на хакерско проникване, съобщиха от алианса.

Пактът е получил информацията от полицейските органи, които следят за компютърни престъпления.

Сайтът e-Bookshop е бил поддържан от външна фирма и не е съдържал поверителна информация, се отбелязва в съобщението.

Електронната страница, която публикува информация за пакта, е била блокирана и абонатите са били уведомени за това.

Стратегическата концепция на НАТО, одобрена през ноември миналата година, определя кибернетичната защита като една от ключовите способности, които пактът следва да развие с оглед на защита, откриване на нарушения и възстановяване след атаки, се отбелязва в съобщението. За да се справят с тази нарастваща заплаха, министрите на отбраната от НАТО приеха по-рано този месец план за действие, който вече се прилага, добавят от алианса.

Междувременно вчера британската полиция арестува 19-годишен младеж, заподозрян в участие в хакерските атаки срещу международни компании и разузнавателни служби, предаде AP.

Тийнейджърът е задържан в град Уикфорд, на 55 километра североизточно от Лондон, след съвместна операция на звеното за интернет престъпления в лондонската полиция и американското ФБР.

Полицията не уточнява дали младежът е заподозрян във връзка с хакерските групи "Анонимните" и Lulz Security, които поеха отговорност за серия от нападения срещу онлайн системата Playstation Network на Sony, сайта на ЦРУ и компютърната система на американския Сенат.

Lulz Security обяви също, че е проникнала в информационната база на преброяванията на населението във Великобритания и е откраднала данните на "всеки един гражданин". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още