IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google кандидатства за лиценз за Google maps в Китай

Американската компания трябва да получи разрешение, за да продължи да поддържа услугата си в страната

14:12 | 14.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пекин винаги държи Google под око. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пекин винаги държи Google под око. Снимка: Ройтерс

Американският интернет гигант Google е кандидатствал за лиценз за пускане в действие на своя продукт Google maps в Китай, съобщава China Business News, цитирана от Ройтерс.

Google трябва да получи лиценз от китайската държавна служба за геодезия и картография, за да продължи дейността на продукта си в страната. Напоследък изискванията за картографски лицензи бяха облекчени в Китай, за да могат чуждестранни онлайн картографски компании като Google да участват в съвместни фирми и да предоставят съответната картографска услуга.

„В момента проучваме документите им. Не можем да коментираме предварително“, е цитиран представител на властите.

Говорител на Google отказва да коментира статията, пише Ройтерс. 

В момента компанията е в доста обтегнати отношения с Пекин, след като отчасти се изтегли от Китай миналата година, тъй като не желае повече да цензурира резултатите при търсенията с нейната търсачка в страната и след сериозен хакерски инцидент.
Достъпът до Gmail в Китай е непостоянен, а видео платформата YouTube е напълно забранена. 



По-рано този месец Google се оплака, че китайски хакери са се опитали да откраднат паролите на стотици притежатели на електронна поща, включително високопоставени американскиправителствени служители, китайски активисти и журналисти.

Според първоначалната информация източникът на атаката е от Дзинан, столицата на източната китайска провинция Шандунг. В този град се намира един от общо шестте центъра за технологично разузнаване на Китайската народна армия, както и технически колеж, който американско разследване свърза с атака в края на 2009 г. срещу Google.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още