IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ли е новият дотком балон?

Инвеститорите в местни акции не задават въпросите за фундаменталната им стойност, смята ръководителят на хонконгския регулатор на ценни книжа

20:20 | 08.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Китай ли е новият дотком балон?

Китай е новият дотком балон, е заявил напускащият поста си ръководител на хонконгския регулатор на ценни книжа Мартин Уийтли, цитиран от The Wall Street Journal.

Според него страната е следващият балон в инвестиционния свят, представяйки рискове за онези, котио се втурват прибързано да купуват акции на местни компании, за да се възползват от бързорастящата китайска икономика.

”Всеки иска парче от Китай”, посочва Уийтли, според когото това е довело до наплив към местните акции без да се задават "нормалните въпроси" за тяхната фундаментална стойност, сравнявайки ситуацията с интернет бума от края на 90-те.

Коментарите му идват на фона на засилена проверка на счетоводните практики в някои китайски компании, листвани на чужди борси, както и насред обвинения в измами при някои от тях.

Щатската комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC) създаде специална група, която да разследва проблемите с няколко китайски компании, който се търгуват на Нюйоркската фондова борса.

Тези проблеми са особено актуални на Хонконгската борса, където 70% от търгувания обем е с ценни книжа, свързани с китайската икономика.

Проблемът с китайските компании, търгувани в чужбина се изостря от това, че регулаторните органи, търсещи информация за тях разчитат на трети страни, изтъква Мартин Уийтли.

Скоро след като оваканти поста си той ще поеме временно позицията на управляващ директор на британския надзорен орган за финансови услуги, след което ще оглави нова група за защита на потребителите, която ще се отдели от регулатора.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
vvexin
преди 13 години
белкем е 14-та ама едва ли ще се размини. Но за разлика от щатите от 2000-та година Китай е пробита тенджера, падането ще бъде голямо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
bate Goiko
преди 13 години
Новият дотком балон е световен, а не само китайски. Но в Китай се надува и огромен имотен балон. Аз лично мисля, че през 2012 или най-късно 2013 г. ще се спукат и двата балона и ще има едно голямо, голямо БУУУУМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още