IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Nokia възстановиха стойността си след слухове за сделка с Microsoft

Анализатори обаче се опасяват, че новите мобилни телефони на компанията със софтуер на Windows ще се появят твърде късно

10:47 | 02.06.11 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на финландската компания Nokia възстановиха стойността си след съобщение, че тя ще продаде своя бизнес с мобилни телефони на Microsoft, съобщи BBC.

Преди това сайтът BGR обяви, че сделката е била сключена на цена от 19 млрд. долара.

Преди това акциите на компанията се сринаха с 11% до 13-годишно дъно, докато анализатори се питаха дали вече обявената сделка за използване на софтуера на Microsoft ще възроди нейните успехи. След съобщението обаче ценните книжа поскъпнаха с 1,3%, преди сесията да приключи със спад от само 0,4%.

Във вторник акциите на Nokia спаднаха рязко с 18%, след като компанията намали прогнозите си за продажбите и маржа на печалбата за настоящото тримесечие. 

Късно вечерта базираната в Хелзинки компания опроверга новината. "Тези слухове са 100% неверни", заяви говорител на Nokia, цитиран от Ройтерс. Самият главен изпълнителен директор на Nokia Стивън Елъп също отрече да има сделка по време на участието си на конференцията D9 - All Things Digital близо до Лос Анджелис. Microsoft все още не е излязла с коментар. 



Анализатори се опасяват, че новите мобилни телефони на компанията със софтуер на Windows ще се появят твърде късно за съревнованието с конкурентите й. Nokia се бори с яростна конкуренция при смартфоните, включително с iPhone на Apple и телефоните, използващи операционната система Android на Google. 

По-рано през годината компанията обяви, че ще използва софтуера на  Windows за мобилни телефони за новите си смартфони, изоставяйки собствената си софтуерна платформа Symbian. 

Във вторник изпълнителният директор на Nokia Стивън Елъп заяви, че компанията е „повишила доверието“ в това, че новите й смартфони ще се появят на пазара през последното тримесечие на годината.

Въпреки това компанията изненада анализаторите със съобщението, че продажбите й през второто тримесечие ще бъдат „значително по-ниски“ от предишните й прогнози и посочи, че вече не би могла да прогнозира показателите до края на годината. Това накара някои инвестиционни банки да понижат прогнозите си за цената на акциите на Nokia.

„Опасяваме се, че спадът в компанията през второто тримесечие е само началото и че може би по-лошото предстои“, твърди Ричард Уиндзър, експерт по световни технологии в японската банка Nomura. „Според нас евентуалната поява на пазара на смартфоните на Nokia със софтуер на Windows през четвъртото тримесечие е неподходяща“, добави той.

Анализаторът на JP Morgan Род Хол на своя ред заяви: „Предвиждаме най-рано при появата на пазара на новите продукти на Windows, което се очаква към края на тази година, да се обърне тенденцията. Дори тогава няма гаранции, че потребителите ще искат онова, което продава Nokia“.

През последното тримесечие пазарният дял на компанията се смъкна на 29% от 33% преди година. По отношение на приходите от продажби на мобилни телефони американският конкурент Apple вече е изпреварил финландската компания, въпреки че Nokia продължава да продава повече устройства, смятат анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още