IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще представи облачна услуга и новата версия на iOS

Според последните слухове Джобс няма да обяви нов iPhone 5, а по-скоро по-бърза версия на iPhone 4

13:18 | 01.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Според последните слухове Джобс няма да обяви нов iPhone 5, а по-скоро по-бърза версия на iPhone 4. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според последните слухове Джобс няма да обяви нов iPhone 5, а по-скоро по-бърза версия на iPhone 4. Снимка: Ройтерс

Никога досега Apple не е пускала официални прессъобщения за предстоящите представяния по време на своята конференция Worldwide Developers Conference (WWDC) и това е доста необичайно за компанията, която обикновено е много потайна преди водещото си събитие.

Е, това неписано правило беше нарушено вчера, след като Apple обяви, че лично главният изпълнителен директор Стив Джобс, който е в отпуск по болест и не се е явявал публично от март насам, ще обяви редица нови продукти, включително и широко очакваната т. нар. "облачна услуга" (приложения, достъпни през уеб браузър), на конференцията следващата седмица.

Пред участниците в конференцията ще бъдат представени Lion, най-новата версия на операционната система Macintosh на Apple, както и подобрена версия на мобилната iOS система. Най-голямо вълнение обаче ще предизвика облачната услуга iCloud, за която се очаква да предлага услуги, конкурентни на тези на Google и Amazon. Все още не е ясно дали iCloud ще е само музикална услуга или ще има по-широк обхват като възможности за запаметяване и съхранение на данни. ИТ и облачната индустрия ще следят внимателно изявленията на Джобс и цялото събитие. 

Amazon и Google вече пуснаха музикални услуги, но не са сключили договори с големите звукозаписни компании, което означава, че могат да предлагат стрийминг на песни, които вече са собственост на потребителя. По непотвърдена информация Apple е успяла да подпише договор с няколко фирми.

Според официалните изявления Lion ще включва много от идеите на iPad, като ги направи достъпни и в Mac, както и някои нови възможности. Няма обаче официална информация какво ще е новото в операционната система на iPad, iPhone и iPod. 

Според някои слухове новата версия на iOS ще има нова нотификационна система, за която се говори отдавна (текущата е доста повърхностно реализирана), както и система за уиджети (интерактивни инструменти, които се интегрират безпроблемно на десктоп, мобилен телефон, сайт или блог), които ще наподобяват изгледа на  Mac OS X. Такива инструменти отдавна има за Android и Windows Phone 7. До този момент обаче Apple винаги показаше, че не одобрява идеята за уиджети на по-малки дисплеи и именно затова в момента iOS се базира изцяло на екрани с папки и приложения. 

Що се отнася до хардуера, който ще бъде представен в понеделник, и тук има противоречиви сигнали. Според последните слухове Джобс няма да обяви нов iPhone 5, а по-скоро по-бърза версия на iPhone 4 под името iPhone 4S. Вероятно тя ще съдържа осем мегапикселова камера и двуядрен процесор. Възможният старт на предлагането е края на юли или началото на август, пише японският блог Macotakara, позовавайки се на анонимен източник в компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още