IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia понижи прогнозите си за продажбите и маржа на печалба

Съобщението предизвика 12% спад на цената на акциите на компанията на борсата във Франкфурт

17:27 | 31.05.11 г. 1
<p>
	Снимка: <span lang="bg-BG" style="font-weight: normal; ">sxc.hu</span></p>

Снимка: sxc.hu

Финландският производител на мобилни телефони Nokia обяви, че очаква продажбите и маржът на печалбата през настоящото тримесечие да бъдат доста под предишната прогноза на компанията, съобщи BBC.

По-ниските цени при продажбите и по-високите запаси заедно с основните пазарни тенденции стоят зад провала на поделението за производство и услуги, съобщиха от компанията и добавиха, че вече няма да могат да предоставят прогнози за показателите за цялата финансова година.

През миналия месец Nokia обяви, че ще съкрати 7 000 служители от цял свят като част от стратегията за концентриране върху смартфоните. Компанията се надява, че намаляването на персонала и преструктурирането ще й помогнат да реализира икономии от 1 млрд. евро до 2013 г.

В последното изявление на Nokia се посочва, че продажбите ще бъдат „значително“ под 6,1 млрд. евро за второто тримесечие на 2011 г., докато предишната прогноза бе за 6,6 млрд. евро. Текущата печалба също ще отбележи по-скромен ръст - „значително“ под 6% в сравнение с прогнозите от 9%.

Повече подробности за резултатите на Nokia за второто тримесечие на годината ще бъдат публикувани на 21 юли. 

Вследствие на анонсираните резултати акциите на компанията загубиха почти 12% от стойността си на борсата във Франкфурт.

„Стратегическите промени са трудни“, заяви изпълнителният директор на Nokia Стивън Елъп. „Ние признаваме необходимостта да доставяме страхотни мобилни продукти и поради тази причина трябва да ускорим темпото на промяна“, добави той. 

В рамките на своята реорганизация финландската компания се прехвърля от Symbian на технологията за смартфони на  Microsoft. Според Елъп компанията ще успее да изкара новите си смартфони на пазара през последното тримесечие на годината.

Nokia се опитва да си върне позициите, загубени в конкуренцията с iPhone на Apple и използващите оперативната система  Android на Google смартфони. 

От съкратените през миналия месец 7 000 души 3 000 бяха пренасочени в групата за аутсорсинг и консултации  Accenture, която поема и софтуера на Symbian.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bertram
преди 13 години
Страхотна компания, но в труден период. Забатачиха се с тоя смотан симбиан и изпуснаха питомното. Сапунерки като HTC, LG, Samsung ги издухаха, но тази компания не трябва да се отписва... Очаква да изкарат много добри продукти към края на годината и работата съвместно с Майкрософт да даде изненадващо добри резултати.ако спада на акциите продължи се замислям дали да не си взема дъглосрочно ... http://***.boerse-frankfurt.de/EN/index.aspx?pageID=35&ISIN=FI0009000681
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още