IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тази година не са приемани документи за закриване на пощенски станции

За момента няма ясна стратегия дали и колко населени места ще останат без поща при приемане на новата стратегия на „Български пощи”

07:45 | 20.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Тази година не са приемани документи за закриване на пощенски станции

На този етап не може категорично да се каже колко пощенски станции ще работят след евентуалното приемане на новата стратегия на "Български пощи". За момента в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) не са представени официални планове за оптимизиране на клоновата мрежа, пише БТА.

През последните дни се появиха спекулации, че новата стратегия ще доведе до затваряне на пощенските служби в много населени места. В новите Нормативи за пощите на Комисията за регулиране на съобщенията обаче няма изричен текст, който да налага закриване на определен брой пощенски станции.

Интересите на потребителите на пощенски услуги ще бъдат защитени, като им се гарантира извършването на всички услуги от обхвата на универсалната пощенска услуга /УПУ/, в рамките на определено работно време, с необходимото качество, чрез пощенска станция или алтернативна форма на обслужване, съобщават от Комисията за регулиране на съобщенията.

Чрез предложенията за промени в Нормативите, направени в началото на май, се определя гъстотата на точките за достъп, в които се извършва УПУ. Те включват пощенски служби
(стационарни или мобилни пощенски станции) и пощенски кутии.

Тези предложения са предмет на обществено обсъждане в 30-дневен срок. За част от тях се иска и съгласуване с други ведомства и одобрение на Министерски съвет.

В населено място с население до 2 000 жители трябва да има поне една пощенска кутия, пише в проектите. В населени места с население от 2 000 до 10 000 жители трябва да има по една пощенска кутия на всеки 2 000 жители.

В градове с население от 10 000 до 50 000 жители трябва да има по една пощенска кутия на всеки 3 000 жители, а в тези с над 50 000 жители да има по една пощенска кутия на всеки 5 000 жители.

Съгласно проекта на Нормативи, основният критерий за откриване или закриване на пощенски служби е "брой население", като се изисква представянето и на друга информация, например данни за финансов резултат, размер на приходи и разходи от дейността на съответната пощенска служба, анализ на трафика по видове услуги, както и описание на алтернативната форма на обслужване, заедно с доказателства, че чрез нея ще продължи да се предоставя цялата УПУ.

За 2010 г. в КРС са постъпили три предложения за закриване на 45 постоянно действащи пощенски станции в районите на Благоевград, Варна, Велико Търново и Габрово. Те обаче са били отхвърлени.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още