IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Samsung с 30% надолу през първото тримесечие

Изострената ценова конкуренция се отразява негативно на отчета на южнокорейската компания

12:03 | 29.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Представяне на серията Galaxy. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Представяне на серията Galaxy. Снимка: Ройтерс

Южнокорейската технологична компания Samsung отчете спад на печалбата си от 30% през първото тримесечие на годишна база. Като причини за това се посочват спадовете в цените на картите с памет и понижената рантабилност при производството на дисплеи с течни кристали и телевизори, пише АР.

Печалбата за първите три месеца е 2,78 трлн. вона (2,59 млрд. долара). За същия период на миналата година положителният резултат беше 3,99 трлн. вона.

Продажбите на Samsung обаче са се увеличили с 6,8 на сто на годишна база до 36,99 трлн. вона.

Южнокорейската компания е най-големият производител на телевизори с плоски екрани, карти с памет и дисплеи с течни кристали. Samsung държи и второто място по производство на мобилни телефони след финландската компания Nokia.

През 2010 година Samsung постигна рекордни продажби, оперативна печалба и нетна печалба. За тази година обаче прогнозите са доста умерени заради засилващата се ценова конкуренция при потребителската електроника.

Продажбите на мобилни телефони са се свили с 14 на сто до 70 млн. броя през първото тримесечие на годината. Звеното за производство на телефони обаче отчита подобрена рентабилност заради растящото търсене на смартфони и устройства от по-висок клас като цяло.

През тримесечието делът на смартфоните в общите продажби на телефони е достигнал 18 на сто, след като за същия период на миналата година е бил едва 4 на сто.

Днес акциите на Samsung загубиха около 2 на сто на борсата в Южна Корея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още