IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите два иска срещу тайното следене на iPhone и iPad са в съда

Компанията на Стив Джобс може да се озове пред Темида заради събирането на лична информация за местонахождението на потребители на iPhone и iPad

17:44 | 26.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>iPhone е записвал в таен файл местоположението на потребителите.<br />
<i>Снимка:</i> Ройтерс</p>

iPhone е записвал в таен файл местоположението на потребителите.
Снимка: Ройтерс

Тайното проследяване на потребителите на iPhone и 3G версията на iPad, което е започнало още преди около година, може да има сериозни правни последици за производителя им Apple.

Двама клиенти – Викмар Аямпур и Уилям Девито, са подали групов иск срещу компанията на Стив Джобс в американски районен съд в Тампа (Флорида). Според подадената на 22-и април жалба двамата искат Apple да преустанови събирането на данни. Освен това те претендират да им бъде върната цената на закупените от тях стоки, тъй като никога не биха ги купили, ако са знаели за тайния шпионаж, както и да бъдат подобаващо обезщетени. До този момент Apple не е взел отношение по жалбата.

„Изрично искам да подчертая, че Apple е следял всяка стъпка на клиентите ми“, е заявил пред Bloomberg адвокатът на двамата ищци Аарън Майер. „Всеки полицай би се нуждаел от съдебно решение, за да направи такова нещо, а Apple го прави без дори да пита“, казва Майер.

В жалбата пише, че потребителите не са имали възможността да деактивират нежеланата от тях форма на проследяване. Дори и когато GPS-ът е изключен, записването на местоположението остава „абсолютно функциониращо“, пише още в иска.

През миналата седмица стана ясно, че някои устройства на Apple записват движението на своите потребители в таен файл. След като софтуерът на iPhone и 3G версията на iPad бил обновен, в мобилните устройства периодично започнала да се записва информация за местонахождението на потребителите. За целта се използват мобилните и Wi-Fi мрежи. Данните се записват в телефона или таблета на потребителя, но когато съответното устройство се свърже с компютър, файлът автоматично се копира на хард диска, допълват програмистите, които са разкрили тайната операция на Apple.

Междувременно стана ясно, че щатският прокурор на Илинойс Лиза Медигън се е срещала с представители на Apple и Google, за да получи повече информация за събирането на данни. Във Франция, Германия, Италия и Южна Корея депутати от различни фракции вече пледират за законови инициативи, които да защитят потребителите при подобни злоупотреби с лични данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 13 години
А така, значи това е причината Бабунко да купи iphone за малките бабунковци, за да ги следи къде ходят. Хитро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още