IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалните мрежи се очертават като примамка за децата

68% от децата между 13 и 16 години имат профили в социалните мрежи, в границата 9-12 години процентът е 36, посочват от ЕК

08:00 | 19.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Социалните мрежи се очертават като примамка за децата

Общо 77 процента от младежите на възраст 13-16 години и 38 на сто от децата на възраст 9-12 години в ЕС имат профил в сайт за социални контакти. Това сочат резултатите от общоевропейско проучване, организирано по поръчка на Европейската комисия.

За България данните са следните: 68% от децата на възраст между 13 и 16 години и 36% от децата на възраст между 9 и 12 години използват социални мрежи.

Една четвърт от децата, които използват сайтове за социални контакти като Facebook, заявяват, че техният профил е "публичен", т.е. може да бъде видян от всеки, а много от тях са вписали своя адрес или телефонен номер, съобщи комисията.

Предстои ЕК да направи преглед на прилагането на принципите за по-безопасни мрежи за социални контакти в ЕС.

През 2009 г. големи компании в областта на социалните мрежи поеха ангажимент да прилагат мерки за повишаване на сигурността в интернет на своите потребители под 18-годишна възраст.

По думите на еврокомисаря по цифровите технологии Нели Крус децата се излагат на опасност, стават уязвими от действията на злонамерени хора и прелъстители.

Всички компании за социални мрежи трябва незабавно да направят профилите на малолетните и непълнолетните достъпни по подразбиране само за одобрения списък с контакти и да ги изключат от обхвата на интернет търсачките, коментира комисарят.

Според публикувани в понеделник данни от изследване само половината от децата на възраст 11-12 години заявяват, че са наясно как да променят настройките за поверителност на профила си в социална мрежа. При юношите 78 на сто определят себе си като информирани по този въпрос.

ЕК отбелязва, че някои от популярните сред подрастващите в Европа сайтове за контакти не са подписали принципите за по-безопасни социални мрежи, посочва БТА.

Към платформата за сътрудничество ще бъдат поканени да се присъединят компаниите за социални мрежи, производителите на мобилни устройства и конзоли за игри, доставчиците на интернет, доставчиците на мобилни приложения и съдържание, потребителските организации, изследователите и детските организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още