IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Philips с 31% надолу, компанията започва преструктуриране

Заради нестабилните резултати звеното за производство на телевизори ще бъде отделено от структурата на компанията

15:14 | 18.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Philips с 31% надолу, компанията започва преструктуриране

Компанията за производство на домакински електроуреди Philips отчете 31% спад на печалбата си през първото тримесечие на 2011 година на годишна база. Заедно с тримесечните си резултати дружеството представи и сериозни планове за реорганизация на проблемните звена от структурата си.

Белгийската компания обяви, че ще отдели поделението за производство на телевизори в отделно дружество. То ще бъде създадено съвместно с китайската компания TPV Technology, пише Financial Times.

По този начин Philips ще се отърве от изказваните от много анализатори опасения, че звеното за производство на телевизори дърпа надолу резултатите на компанията.

Създаването на смесената компания, която ще разполага с лиценз да продава телевизори с марката Philips в Европа, е първият по-сериозен ход на новия изпълнителен директор на Philips Франс ван Хутен. Той пое поста на 1 април тази година.

През първите три месеца на 2011 година Philips има печалба от 138 млн. евро, или 14 евроцента на акция. За същия период на миналата година положителният резултат на компанията бе 36 цента на акция.

От компанията обявяват, че ще разпределят като дивидент за 2010 година общо 711 млн. евро, което се равнява на 0,75 евро на една акция.

През тримесечието загубата на поделението за производство на телевизори е в размер на 87 млн. евро. Именно поради тази причина анализаторите одобряват решението на новия ръководител на Philips за отделянето му от структурата на компанията.

Според плановете от смесеното дружество Philips ще получава отчисления в размер на 2,2 на сто от постигнатите продажби, но не по-малко от 50 млн. евро годишно. Тези плащания трябва да започнат от 2013 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
smooth operator
преди 13 години
Откога Филипс е белгийска компания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още