IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Twitter прогнозира бъдещето на акциите?

Според проучване инвеститорите, които искат да направят пари на фондовия пазар, трябва да следят борсовите настроения в Twitter

15:59 | 06.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Дали борсовите играчи не трябва да обърнат повече внимание на Twitter? <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Дали борсовите играчи не трябва да обърнат повече внимание на Twitter? Снимка: Ройтерс

Най-големият микроблог в интернет – Twitter, може все още да не е намерил начин да печели пари за себе си, но може да помогне в това на своите потребители.

Това показва проучване на докторанта от техническия университет в Мюнхен Тим Шпренгер, цитирано от BBC.

От него става ясно, че инвеститорите, които следят съобщенията за фондовата борса в Twitter, са постигнали среден процент възвръщаемост от 15 на сто.

Шпренгер е анализирал 250 000 такива съобщения, изпратени през последните шест месеца.

Той предрича, че Twitter ще предлага все по-специализирана информация на потребителите.

Хиляди съобщения, свързани с акции, се изпращат ежедневно чрез Twitter. Инвеститорите с регистрация в миркоблога маркират своите съобщения с борсовите символи на дружеството.

Шпренгер посочва, че е имало „поразителна координация” между това, което се съобщава в Twitter за акциите, и другата информация от инвеститори и анализатори, която е намерил.

„Не мисля, че това е Свещеният Граал за правене на милиони, но е много надежден и законен източник на информация”, каза той.

Шпренгер допълва, че по-ценната информация е препращана между отделните потребители и по този начин достига до по-широка аудитория.

Проучването му е залегнало в основата на уебсайта TweetTrader.net, където могат да се проследят в реално време настроенията за различни акции. В момента сайтът е в бета версия (версия за тестване).

Шпренгер провежда подобни проучвания за федералните избори в Германия през миналата година. Чрез използването на Twitter той успява да прогнозира крайните резултати за всяка политическа партия в рамките на 2% от гласовете, които те са получили.

Twitter вече излага темите, за които се говори най-често, в новинарския поток Trending Topics, като Шпренгер прогнозира, че социалната мрежа все повече ще предлага по-специализирани версии на своите услуги.

От хедж фонда Derwent Capital Markets посочват, че вече предлагат на инвеститорите възможността да използват Twitter, за да се преценят настроенията на фондовия пазар. За тази цел се следят съобщенията за дадена компания и чрез графика се определя кога броят им се увеличава над или падне под средното ниво.

Фондът разчита на следящ софтуер, който е разработен от учени от университетите в Индиана и Манчестър.

През октомври изследователи от двата университета публикуват доклад за това как настроенията в Twitter прогнозират на фондовия пазар. В него се твърди, че промяната в емоциите на инвеститорите, изразена чрез Twitter, ще бъде последвана от равностойна промяна в индекса Dow Jones.

В доклада се твърди, че настроенията в Twitter могат да предскажат движението на индекса с точност до 87%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още