IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НКЖИ внедрява географска информационна система

В проекта, реализиран по ОП „Транспорт“, разработените основни експлоатационни модули са "Железен път" и "Кадастър и имотен регистър"

16:40 | 05.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
НКЖИ внедрява географска информационна система

Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) днес официално откри своя географска информационна система (ГИС), съобщиха оттам.

Наличието на такава информационна система позволява достъп до всички данни за жп мрежата във всеки един момент, необходими за планирането и управлението на компанията. С внедряването на ГИС НКЖИ покрива всички европейски изисквания и нормативи за частите на железопътната инфраструктура.

В проекта, реализиран със средства по оперативна програма (ОП) „Транспорт“, разработените основни експлоатационни модули са "Железен път" и "Кадастър и имотен регистър".

За пълното завършване на ГИС е необходимо да бъдат разработени и модули за останалите експлоатационни поделения - "Енергетика", "Сигнализация и телекомуникации" и "Управление движението на влаковете и капацитета", обясняват от компанията.

Затова НКЖИ планира да кандидатства за финансиране по оперативна програма (ОП) "Транспорт" и за разширяване на функционалния обхват на ГИС, чрез изграждане на другите три основни модула.

Стойността на реализирания досега проект е 10 млн. лв. без ДДС. От сключените и изпълнени до момента договори усвоените средства са около 8,5 млн. без ДДС. Самият проект е финансиран по приоритетна ос 5 – „Техническа помощ” на ОП „Транспорт” със средства от Европейския фонд за регионално развитие (85%) и национално съфинансиране.

С внедряването на ГИС НКЖИ има възможност за попълване на цялата своя информация в електронен вид за всички характеристики на отделните обекти и елементи, вкл. на имотите с техните географски координати. Това е от особено значение за компанията, тъй като помага при предоставянето на услуги на жп оператори за превоз на пътници и товари, отстраняването на аварии, извършването на планирани ремонтни дейности и модернизирането на жп линиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още