IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се краят на бизнеса на Google в Китай?

Компанията не е подала молба за подновяване на лиценза на картографските си услуги в Китай

15:31 | 30.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><span style="font-size: 10pt;">Логото на </span><span style="font-size: 10pt;">Google </span><span style="font-size: 10pt;">пред централата на компанията в центъра на Пекин. </span><i><span style="font-size: 10pt;">Снимка: Ройтерс</span></i></p>

Логото на Google пред централата на компанията в центъра на Пекин. Снимка: Ройтерс

Противопоставянето на Google срещу строгите правила за интернет цензура в Китай стана причина компанията да затвори своята онлайн търсачка там преди 12 месеца. Неразбирателството между Google и Пекин може да засегне и други основни услуги на Google в страната тази година – онлайн базираната поща Gmail и картографската услуга Google Maps, пише Bloomberg.

От Държавното бюро по геодезия и картография в Пекин съобщават днес, че все още не са получили заявление от Google за подновяване на лиценза на картографската й услуга в страната.

Такива са изискванията в Китай съгласно новия регламент за дейността на интернет компаниите, обявен през май.

От Google отказват да коментират дали компанията ще подаде молба за подновяване на лиценза на картографските си услуги. Крайният срок е утре.

Според анализатори евентуалното прекратяване на картографските услуги на Google в Китай чертае мрачни перспективи на бизнес операциите на компанията в страната. Китай е най-големият интернет пазар в света, където лидерска позиция има местната търсачка Baidu.

За несигурното бъдеще на Google на китайския пазар загатват и проблемите, които имаха наскоро китайските потребители на електронната поща Gmail. Google обвини китайското правителство за смущенията в своята услуга.

Последният сблъсък показва, че правителството в Пекин не е простило за решението на Google да не се съобрази с неговите правила за цензура при търсене в интернет, посочва Кристофър Тан, професор по бизнес администрация в UCLA.

Статия във вестника на Китайската комунистическа партия People’s Daily от началото на този месец сравни Google с Британската източноиндийска компания, която заради продажби на опиум в страната причинява два конфликта през 19-ти век.

„От 17-ти до 19-ти век Британската източноиндийска компания дава своя принос за развитието на Британската империя, където „слънцето никога не залязва”, чрез своя монопол върху търговията, търговията с опиум и откритото плячкосване”, се казва в статията. "Google по същество е подобна на източноиндийската компания, но е по-умна в дейността си от нея.”

Статията в People's Daily нарича Google „средство на експанзионистичната политика и хегемонията на САЩ”.

Китай въведе нова система за лицензиране на интернет услугите за картографиране през май заради „нелегални практики” и "недостатъчно осъзнаване на националната сигурност" от страна на компаниите, предлагащи такива услуги.

През юли миналата година Google успя да поднови лиценза си за интернет услуги в Китай до 2012 г, дори и след като затвори своята китайска търсачка и пренасочваше потребителите към хонконгския си сайт. Компанията посочи, че повече не желае да се съобразява с онлайн цензурата на Пекин по теми като протеста на площада Тянънмън през 1989 г. и независимостта на Тибет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още