IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опитите на Google да създаде универсална онлайн библиотека удариха на камък

Щатски съдия отхвърли споразумението за 125 млн. долара между Google и издателите, защото дава нечестно предимство на Google в дигитализирането на книги

15:07 | 23.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Опитите на Google да създаде универсална онлайн библиотека удариха на камък

Опитите на Google да създаде универсална библиотека в интернет, която да съдържа всички книги, публикувани някога, отново влязоха в противоречие със законите за защита на авторите права и конкуренцията, пише CNN.

Щатски съдия е отхвърлил вчера споразумението за 125 млн. долара, което Google постигна с издателите, относно спорния си онлайн архив от книги, заявявайки, че договорката предоставя на Google контрол върху дигитализацията на книги.

Сред критиците на плановете на Google се наредиха онлайн търговецът на дребно Amazon, чийто електронен четец Kindle няма да бъде съвместим с библиотеката на интернет гиганта, както и Microsoft, германското и френското правителство.

Технологичната компания Sony, чието устройство за четене на дигитални книги е съвместимо със софтуера на онлайн библиотеката на Google, се обяви в защита на постигнатото с издателите споразумение.

От Министерството на правосъдието в САЩ посочват, че са доволни от решението на съдията, защото споразумението между Google и издателите е породило опасения за нарушаване на свободната конкуренция и защитата на авторските права.

Съгласно споразумението между Google и издателите в САЩ техните книги ще бъдат включвани автоматично в онлайн библиотеката, освен ако не откажат изрично.

Според съдията по делото по редно би било споразумението да включва единствено тези издадели, които са участвали в него, а не издателите и авторите като цяло.

Решението на съдията идва малко преди новият изпълнителен директор на Google – съоснователят на компанията Лари Пейдж, да поеме щафетата от Ерик Шмид през април. Лари Пейдж е сред защитниците на проекта за онлайн библиотека и лично е сканирал много от книгите, включени в самото му начало.

Според анализатори съдебното решение ще има слабо влияние върху финансите на Google, защото евентуалните приходи от тази услуга биха били незначителни в сравнение с приходите от търсене в интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
bigraven
преди 13 години
Ето това показва до къде са стигнали корпоративните наглетци в защита на така нареченото "Авторско право". То по тяхната логика и в училищата всеки учител трябва да им плаща авторско право защото законите и историята не са написани или измислени от него.Както и , ако някое научно откритие се опира на откритие на друг , също трябва да се плаща . И трябва да бъдат закрити тия библиотеки, ама ха те на кой плащат. И книгите да не могат да се разменят между хората , или вестниците , втория читател не е платил дай да го вкараме в затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още