IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш програмист на Goldman осъден на 8 години затвор заради кражба на код

Сергей Алейников беше обвинен в кражбата на код, използван в системата на банката за високочестотна търговия

12:30 | 19.03.11 г. 1
Бивш програмист на Goldman осъден на 8 години затвор заради кражба на код

Бивш компютърен програмист на Goldman Sachs Group Inc беше осъден на осем години затвор в петък заради кражбата на таен код, използван в системата на банката за високочестотна търговия, съобщи Ройтерс.

Сергей Алейников беше арестуван от ФБР и обвинен през юли 2009 г., че е копирал и премахнал кода за търговия от Goldman, преди да се премести на работа в Teza Technologies LLC, новосъздадена компания за високочестотна търговия в Чикаго.

41-годишният Алейников беше обвинен в кражба на търговски тайни и пренос на откраднатата собственост на 10 декември миналата година.

Високочестотната търговия, управлявана от компютри, се превърна във важен и конкурентен бизнес. Софтуерните кодове, които търгуват с акции за милисекунди, са грижливо пазена тайна.

„Много съжалявам за глупостта да изтегля информацията“, казва роденият в Русия Алейников, при произнасянето на присъдата в петък. „Част от тази информация беше собственост на Goldman. Никога не съм искал да причиня щети на Goldman или на някого в банката.“

Признанията на Алейников не успяха да отговорят на очакванията на щатския съдия Денис Кот за „открито и честно заявление за отговорност“ за криминалното поведение. Кот наложи присъда от 97 месеца, която попада в рамките на срока от 8 до 10 години, препоръчани от правителството. Кот определи и глоба за Алейников от 12 500 долара.

Алейников има право да обжалва присъдата. Адвокатите му твърдят, че въпросът е по-скоро за граждански, отколкото за криминален съд.

Прокурорът по делото Джоузеф Фасипонти посочва, че откраднатият код е „златният билет“ на Алейников за Teza и че е щял да „направи милиони повече“ там, отколкото в банката. Фасипонти казва, че Алейников е прекарал няколко месеца в планиране на действията си, като в крайна сметка е прехвърлил 500 хил. реда от сорс кода на Goldman Sachs на външен сървър.

Кот отхвърли възможността за пускане под гаранция на основание, че Алейников, който има двойно гражданство в САЩ и Русия, може да избяга преди присъдата.

Мнозина правят сравнение между това дело и друго подобно в същия съд срещу бивш трейдър на Societe Generale, Самарт Агравал.

През ноември миналата година съдебните заседатели решиха, че индиецът е откраднал код за високочестотна търговия от френската банка, преди да отиде на нова работа. През февруари съдът го осъди на три години затвор, а след изтичане на присъдата ще бъде депортиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
GRio
преди 13 години
Доколкото си спомням, същият този руснак е и автор на софтуера (кода).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още