IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yahoo в преговори за изтегляне от бизнеса си в Япония

Чрез хода е възможно интернет компанията да освободи до 8 млрд. долара капитал, съобщават източници на Ройтерс

11:10 | 02.03.11 г.
Yahoo в преговори за изтегляне от бизнеса си в Япония

Интернет компанията Yahoo Inc е в етап на напреднали преговори за изтегляне от японското си съвместно дружество в опит да подобри азиатските си партньорства и да освободи до 8 млрд. долара капитал за конкуренция с Google и Facebook, съобщи Ройтерс.

До няколко седмици може да стане факт сделка за прехвърлянето на дела на Yahoo от 35% в Yahoo Japan на Softbank Corp, която вече контролира 42% от подразделението, съобщават източници на агенцията, запознати с хода на преговорите.

Ако бъде постигнато споразумение, Yahoo вероятно ще насочи вниманието си към Китай, където държи около 40% от интернет компанията Alibaba Group, която притежава сайта Alibaba.com, казват източниците. Не става ясно какво възнамерява да прави Yahoo с този дял.

Отношенията между Yahoo, Softbank и Alibaba се влошиха през последните години, като създателят на Alibaba Джак Ма призова да се изкупи обратно дела на Yahoo в неговата компания, а създателят на Softbank и неин основен акционер Масайоши Сон открито атакува иновациите на Yahoo и подхода й към международните пазари.

Softbank също има дял в Alibaba.

„Съществува триъгълна връзка между трите страни. Каквото и да стане с Alibaba, трябва да включва и трите страни“, коментира един от източниците.

В съобщение, публикувано чрез Токийската фондова борса, от Softbank заявяват, че не водят преговори с Yahoo и нямат намерение да купуват дела й в японския бизнес.

Слуховете за сделката идват в момент, в който изпълнителният директор на Yahoo Карол Барц е под натиск да подобри представянето на интернет компанията, която губи трафик за сметка на конкуренти като Google и Facebook.

От 2005 г. пазарната капитализация на Yahoo е намаляла почти наполовина до около 21,5 млрд. долара, докато тази на Google се е утроила до близо 200 млрд. долара.

Открита продажба на дела на Yahoo в Yahoo Japan, който е на стойност около 8 млрд. долара по пазарни цени, е малко вероятна поради данъчни причини и страните проучват други структури, казват източниците на Ройтерс. Все още не е постигнато споразумение и е възможно да не се стигне до сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още