IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд на JPMorgan иска 10% от Twitter

Банката се надява да придобие 10% от сайта за 450 млн. долара, с което оценява компанията на 4,5 млрд. долара

13:33 | 28.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Фонд на JPMorgan иска 10% от Twitter

Фонд на JPMorgan води разговори за придобиване на ключов дял от Twitter – една от най-бързо растящите социални мрежи в интернет, пише Financial Times.

Фондът се надява да придобие 10% от сайта за 450 млн. долара, с което оценява компанията на 4,5 млрд. долара.

Не е ясно дали фондът на JPMorgan ще инвестира директно или ще купи дяловете на акционери в Twitter с разрешението на компанията. Фондът няма намерение да придобива акции на вторичния пазар, посочват запознати със сделката.

Digital Growth Fund на JPMorgan е основан преди месец с идеята да предостави достъп на богати клиенти на банката до бързо развиващи се интернет компании по примера на Goldman Sachs, която инвестира в Facebook.

До днес фондът е набрал 1,22 млрд. долара, като целта е да бъдат събрани 1,3 млрд. долара от максимум 480 инвеститора. Комисионата на JPMorgan за управлението на фонда се очаква да достигне най-малко 13 млн. долара.

Освен дял в Twitter, JPMorgan иска да инвестира една трета от фонда в друга обещаваща интернет компания, вероятно студиото за компютърни игри Zynga или Skype.

Последната трета от фонда ще бъде разпределена между 6 компании, сред които вероятно се нареждат LivingSocial и Gilt – сайтове за интернет търговия.

Twitter се очаква да остане в фокуса на фонда. Компанията има 253 млн. уникални потребители на месец, което представлява ръст от 85% за последната година.

През 2011 г. приходите на компанията се очаква да достигнат 150 млн. долара.

През декември Kleiner Perkins инвестира в Twitter 200 млн. долара, като оцени компанията на 3,7 млрд. долара. Оценката на JPMorgan, възлизаща на 4,5 млрд. долара, вероятно ще засили опасенията за нов балон в технологичния сектор.

На вторичния пазар Facebook се оценява на 70 млрд. долара – прекалено висока цена за фонда на JPMorgan, коментират анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още