IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изчислителните облаци – най-новата борсово търгувана стока

Борсата SpotCloud е първата в света, на която може да се търгува компютърен капацитет

10:59 | 24.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Изчислителните облаци – най-новата борсово търгувана стока

Подобно на петрола, наличната компютърна мощност също се превърна в борсово търгувана стока. На 14 февруари бе дадено началото на SpotCloud – първата в света борса, на която ще могат да се търгуват т. нар. изчислителни облаци (cloud computing), пише The Economist.

Този термин от информационните технологии обединява различни форми на интернет приложения за бизнеса, които са достъпни през уеб браузър и задоволяват определени изчислителни потребности на компаниите.

Самият софтуер и потребителските данни от работата с него се съхраняват на сървърите на фирмата, която предлага cloud computing услуги.

Бизнесът с изчислителни облаци всъщност се състои в предоставянето под наем на компютърни ресурси като памет и процесорно време. По този начин компаниите си спестяват разходи за инвестиране в инфраструктура и за покупка на лицензи за софтуер, както и ресурси за обучение и наемане на квалифицирани IT служители.

Търговията с такива изчислителни облаци ще се осъществява до голяма степен подобно на търговията с останалите борсови стоки на спот пазара. Например компании с излишък от компютърен капацитет, като центровете за данни, ще могат да го пускат за продажба. Други, които се нуждаят временно от компютърна мощ, ще могат да наддават за нея. При осъществяване на сделка софтуерната компания зад борсата SpotCloud - Enomaly, ще получава комисиона в размер на от 10% до 30% в зависимост от големината на сделката.

SpotCloud обаче се различава от другите борси по това, че ще е "непрозрачна": компаниите, предлагащи капацитет, няма да разкриват самоличността си. Идеята е така да се привлекат фирми, които предлагат компютърна мощност и искат да се разтоварят от неизползвания си капацитет евтино, без обаче да застрашат основния си бизнес.

Борсата за изчислителна мощ работи на изненадващ принцип от техническа гледна точка. Вместо да изгради голяма централна инфраструктура, компанията Enomaly предпочита да работи с доставчика на cloud-computing услуги Google App Engine. Доскоро идеята за търговия с изчислителна мощ изглеждаше невъзможна, най-вече заради съображения за сигурност. Скептиците смятат, че изчислителният капацитет по-скоро ще се търгува в рамките на облаци, които са под контрола на една компания ("частни облаци").

Другият възможен вариант е създаването на надеждни федерации от „публични облаци“, където всеки ще може да си купи капацитет.

От Enomaly обаче показват на скептиците, че грешат. Компанията стартира дейност през ноември и привлича голямо предлагане. То често идва от неочаквани места. Например, компания за развлекателни услуги предлага капацитет от 4000 сървъра, които иначе биха стояли неизползвани (вероятно в периода на затишие между направата на два поредни анимационни филма). В други случаи компаниите предлагат капацитета на стари сървъри, които в противен случай трябва да изхвърлят.

Големият въпрос, който остава, е дали има достатъчно търсене. От Enomaly са оптимисти, като ръководството вижда много начини, по които новата борса може да се използва: например за извършване на второстепенни изчислителни задачи бързо и евтино, за тестване на нови уеб сайтове и бързо добавяне на компютърен капацитет в някои региони. Но от Enomaly предупреждават, че SpotCloud не е за тези с дългосрочни компютърни нужди, които трябва да бъдат изпълнени с гарантирано ниво на обслужване. Вместо това тя е за тези, които се нуждаят от капацитет в бързината и нямат нищо против да започнат всичко отначало, ако нещо се обърка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още