IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски работници, изложени на вреден химикал, искат помощ от Стив Джобс

Сглобявали тъч скрийн монитори за мобилни устройства, включително iPhone на Apple

17:34 | 23.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Китайски работници, изложени на вреден химикал, искат помощ от Стив Джобс

Китайски работници, получили отравяне при сглобяването на тъч скрийн монитори за мобилни устройства, включително iPhone на Apple, са се обърнали за помощ към Стив Джобс, пише BBC.

Най-малко 137 работници са получили отравяне след работа с химикал, известен като „n-hexane“. Според тях тайванският собственик на фабриката не им е изплатил достатъчни компенсации. До момента от Apple не са коментирали жалбата.

Петима работници са подписали писмо до изпълнителния директор на Apple Стив Джобс с молба Apple да се намеси във връзка с инцидента.

Според тях собственикът на фабриката не им е предоставил достатъчни компенсации, оказал е натиск над онези, които са приели компенсациите, да напуснат работа и не е дал гаранция, че медицинските разходи на работниците с новопоявили се оплаквания, свързани с инцидента, ще бъдат покрити.

Wintek, тайванската компания, която притежава фабриката, съобщи, че е използвала химикала вместо спирт, тъй като се изпарява по-бързо и ускорява процеса на производство на тъч скрийн монитори.

След инцидента във фабриката отново се използва спирт.

На работниците, изложени на n-hexane, им е прилошавало и са изпитвали умора, изпотяване, безчувственост на ръцете и отичане и болки в краката. Някои все още страдат от тези симптоми.

Според експерти ежедневното излагане на n-hexane може да доведе до дълготрайни увреждания.

В годишния си доклад от миналата седмица Apple отчита инцидента.

„През 2010 г. научихме, че 137 работници от фабриката Съджоу на Wintek, доставчик на Apple, са получили отравяне вследствие на излагане на n-hexane, химикал за почистване, използван в някои производствени процеси“, се казва в доклада. „Поискахме от Wintek да спре употребата на n-hexane и да предостави доказателства за това“.

Apple е поискал и инсталирането на по-добра вентилация във фабриката, като е посочил, че ще извърши инспекция по-късно тази година.

Wintek доставя компоненти и за други компании, включително Nokia и HTC.

Това не е първият проблем за Apple при работа с китайски фабрики.

В годишния доклад на компанията се споменава и инцидента в производствения комплекс на Foxconn – най-големият доставчик на Apple в Китай, където повече от дузина служители се самоубиха.

„Бяхме потресени и дълбоко натъжени, когато научихме, че работници във фабриката са посегнали на живота си“, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Isumu
преди 13 години
За кратко n-хексанът е просто хексан, няма нужда да се преписва всичко дословно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още