IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Китайският eBay” не успява да се докаже като надежден за онлайн търговия

Акциите на Alibaba се сринаха с близо 10% на борсата в Хонконг, след като стана ясно, че над 2 300 търговци са използвали уебсайта за измами

10:38 | 22.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
„Китайският eBay” не успява да се докаже като надежден за онлайн търговия

Най-големият уебсайт за електронна търговия в Китай Alibaba.com се компрометира като надеждно място за онлайн търговия, след като стана ясно, че е бил използван от над 2300 търговци за измама на хиляди купувачи по света.

След новината главният изпълнителен директор на компанията, в която Джордж Сорос е крупен акционер, подаде своята оставка, което доведе и до силен спад в цената на акциите й на борсата в Хонконг, съобщава Bloomberg.

Вътрешно проучване на Alibaba.com е показало, че служители на сайта за търговия са дали възможност на търговци да се регистрират с фалшиви профили, с които са мамили купувачи. Главният изпълнителен директор на компанията Дейвид Уей и главният й оперативен директор Елвис Лий са подали оставка, за да поемат отговорност за пробива в надеждността на уебсайта.

Акциите на Alibaba.com поевтиняха с 9,6% на борсата в Хонконг, отбелязвайки най-силния си спад за последната повече от една година, заради опасения, че разкритието ще подкопае доверието на клиентите и продажбите.

Анализатори на Morgan Stanley, Mizuho Financial Group и Mirae Asset Securities намалиха своите инвестиционни оценки за акциите на компанията заради промените в ръководството.

Alibaba, която се контролира от китайския милиардер Джак Ма, помага на китайските производители да се свързват с международни компании като Wal-Mart и Procter & Gamble, на които продават своите стоки. За компания като Alibaba репутацията и качеството на услугите са най-ценният актив, коментират анализатори.

Измамите са били осъществявани главно от търговци, предлагащи малки количества електроника на привлекателни цени, плащанията за които са минавали по-нетрадиционни и по-малко сигурни канали. От компанията припомнят, че през 2009 г. е бил създаден специален фонд, с който да се компенсират измамени купувачи.

Средната стойност на установените измами е била под 1200 долара. Измамните търговци са имали най-висок статус в уебсайта, с което да вдъхват доверие в потребителите. Всички техни фалшиви профили са били закрити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още