IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени от Йейл създадоха първия антилазер в света

Новото устройство може да се окаже по-полезно в областта на компютрите, отколкото като оръжие за отбрана

12:04 | 18.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Учени от Йейл създадоха първия антилазер в света

Екип физици от Йейлския университет в САЩ е създал първото устройство в света, което може да неутрализира лазерен лъч, или т. нар. антилазер, пише BBC.

Устройството на практика може да абсорбира напълно лазерен лъч, насочен към него.

Антилазерът обаче не е предназначен да служи като защита срещу мощни лазерни оръжия, по думите на самите изследователи.

Вместо това те смятат, че устройството ще може да се използва в следващото поколение суперкомпютри, които ще се базират на компоненти, използващи светлина вместо електрони.

Професор Дъглас Стоун и колегите му от Йейлския университет първоначално развиват своя теория, с която да обяснят кои материали могат да бъдат използвани като основа за лазери.

Странните лазери

Напредъкът в лазерното проектиране им помага да открият необичайни устройства, които не се вместват в традиционната концепция за лазер, обяснява професор Стоун.

„Всъщност работихме над теория, която да предскаже какво може да се използва за направата на лазер”, казва той.

Теорията предполага, че може да се създаде устройство, което вместо да засилва светлината в сноп от кохерентни лъчи, както прави лазера, да я абсорбира.

Така се стига до проектирането на първия антилазер в света.

Устройство фокусира два лазерни лъча с определена честота на вълната в специална оптична кухина, изработена от силиций, която улавя входящите светлинни лъчи и ги принуждава да отскачат непрекъснато, докато енергията им се разсейва.

В публикация в списание Science учените посочват, че антилазерът може да абсорбира 99,4% от входящата светлина, но със специфична дължина на вълната.

Бъдещето на оптичните компютри

Антилазерът може ефективно да се включва и изключва, а това ще позволи използването му в оптични ключове, посочва проф. Стоун.

Изграждането на устройство, което да може да абсорбира светлина с широк спектър от дължини на вълната, е лесно, но само устройство за определена дължина на вълната прави антилазера потенциално приложим при оптичните компютри.

Антилазерът обаче няма да е ефективен като лазерен щит.

„Енергията от лазерния лъч се разсейва под формата на топлина. Така че, ако някой насочи към вас лазер с достатъчна мощност, за да ви изпържи, антилазерът няма да ви предпази от това прегряване”, допълва проф. Стоун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още