IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийският милиардер Анил Амбани на разпит заради злоупотреба с лицензи

Компанията му Reliance Communications е замесена в скандал с лиценз за мобилни услуги от второ поколение

10:10 | 17.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Индийският милиардер Анил Амбани на разпит заради злоупотреба с лицензи

Индийският милиардер Анил Амбани, председател на компанията Reliance Communications, е бил разпитан в рамките на разследване на скандал с лиценз за мобилни услуги, предаде ВВС.

Целта на разследването е да установи дали през 2008 г. лицензи за мобилни оператори са били дадени под пазарните цени. Обвиненията, че правителството е загубило над 30 млрд. долара приходи, доведоха до политически конфликти в страната и намалиха доверието на инвеститорите.

Акциите на Reliance Communications са се сринали с 30% тази година, което ги прави най-лошо представящите се от компонентите на основния индекс на Bombay Stock Exchange. JP Morgan намали оценката си за целевата цена на книжата на мобилния оператор с 49% до 82 рупии на база понижените очаквания за някои от дейностите на компанията и на проблеми, свързани с лицензионни регулации.

Освен на фондовия пазар скандалът се отрази и на политическия живот в Индия. По-рано този месец федералните власти арестуваха бившия министър на телекомуникациите Андимуту Раджа по обвинения, че е нарушил процедурата за продажба на лиценз за мобилни услуги от второ поколение и е ходатайствал за определени телефонни компании.

През ноември главният одитор на страната обяви, че лицензите за услуги от второ поколение са били продадени за около една десета от стойността им. Една от компаниите, които са обвинени, че са се облагодетелствали от сделката, е Swan Telecom, в която Reliance Communications е инвеститор.

От Reliance Communications обаче посочиха, че тогава са държали само малък дял от Swan Telecom и нито един служител на Reliance не е получил облага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още