IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на MasterCard със скок от 41%

Операторът на кредитни карти затвърждава тенденцията към повишаване на склонността на потребителите да харчат

09:25 | 04.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на MasterCard със скок от 41%

Отчетът на американската компания MasterCard за последното тримесечие на 2010 година затвърди впечатлението, че при потребителските разходи се наблюдава раздвижване. По-рано тази седмица такива сигнали бяха дадени и от резултатите на друг основен оператор на кредитни и дебитни карти – Visa.

През последните три месеца на 2010 година MasterCard е постигнала печалба от 415 млн. долара, или 3,16 долара на акция. Това е ръст от 41 на сто спрямо същото тримесечие на 2009 година, когато печалбата на MasterCard възлезе на 294 млн. долара, или 2,24 долара на акция, пише Wall Street Journal.

Приходите на MasterCard нарастват с 11 на сто на годишна база до 1,44 млрд. долара.

Резултатите на компанията са по-добри от предварителните очаквания на анализаторите. Те бяха за печалба от 3,04 долара на акция и общи приходи за 1,44 млрд. долара.

Обемът на плащанията, извършени с карти на MasterCard, се е повишил с рекордните 11 на сто на годишна база до 752 млрд. долара. Извършените тразакции са се увеличили с 6,3 на сто до 6,2 млрд. броя.

Печалбата на компании като MasterCard и Visa се формира от такси, начислявани на банките, които издават карти на въпросните оператори. В същото време те са защитени от проблеми с обслужването на дългове, тъй като самите те не са кредитни институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още