IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Sony отбеляза лек спад в края на 2010

Най-големият японски производител на потребителска електроника отчете 886 млн. долара печалба през последното тримесечие на 2010

10:20 | 03.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Sony отбеляза лек спад в края на 2010

Най-големият японски производител на потребителска електроника Sony отчете лек спад в печалбата си за изминалото тримесечие, но успя да надмине пазарните очаквания благодарение на добрите продажби на компактни фотоапарати.

Нетната печалба на Sony намалява с 8,6% на годишна база за трите месеца до края на декември до 72,3 млрд. японски йени (886 млн. долара) в сравнение със 79,2 млрд. йени преди година, пише Bloomberg.

Пазарните прогнози бяха за по-малка печалба от 65,9 млрд. йени. Поскъпването на йената през 2010 г. е сред факторите за намаляването на положителния финансов резултат, заедно с жестоката конкуренция на пазара на потребителска електроника с корейските й съперници.

За по-добрия от очакваното финансов резултат помагат продажбите на фотоапарати, главно от серията Cyber-Shot. Sony планира да пусне на пазара таблетен компютър и нова версия на преносимата конзола за видео игри PlayStation Portable.

Оперативната печалба на Sony, или разликата между продажбите и разходите за продадените стоки и за администрация, намалява с 5,9% на годишна база до 137,5 млрд. йени.

Приходите отчитат незначителен спад от 1,4% на годишна база до 2,21 трлн. йени.

Акциите на Sony се повишиха с 0,7% в днешната сесия на фондовата борса в Токио преди обявяването на финансовите й резултати. През миналата година цената им се вдигна с 9,6 на сто, докато тази на акциите на корейската Samsung Electronics, която е най-големият производител на телевизори в света, се покачи с 19 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още