IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри 1,8 млрд. евро държавни помощи за широколентов интернет

Според комисията държавните инвестиции в широколентов интернет ще помогнат за развитие на икономиката, затова отговарят на изискванията на ЕС

17:46 | 20.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК одобри 1,8 млрд. евро държавни помощи за широколентов интернет

Европейската комисия одобри като правомерна помощ отпускането на 1,8 млрд. евро държавни средства от страни в Европейския съюз през 2010 г. за широколентов интернет, предаде БТА. 

Според комисията държавните инвестиции в широколентов интернет ще дадат силен тласък на икономическото развитие, на откриването на нови работни места, на икономическото възстановяване и съответно - на конкурентоспособността на европейската икономика.

Поради тази причина комисията приема, че отпуснатите държавни помощи в тази област отговарят на изискванията в Европейския съюз за предоставяне на държавни помощи.

"Умните" инвестиции в бърз и свръхбърз широколентов интернет достъп са от изключително значение за създаването на нови работни места, за подобряване на икономическия климат в Европейския съюз, за засилване но конкурентния му потенциал. Европейската комисия е подпомагала и ще подпомага страните в съюза да ускорят процеса на държавни и частни инвестиции в тази сфера, заяви ерокомисарят по въпросите по конкуренцията Хоакин Алмуния.

Особено значителни държавни помощи за широколентов интернет са отпуснати във Великобритания, Германия, Франция, Испания, Италия, Австрия, Чехия, Кипър. България и Румъния, които са сред страните в Европейския съюз със слабо проникване на широколентов интернет, не се споменават като отпуснали държавни помощи в тази област.

През 2003 г. Европейската комисия е одобрила като правомерна помощ 30 млн. евро за разгръщане на интернет мрежи, през 2009 г. - 406 млн. евро, а през миналата година – 1,8 млд. Евро, или над четири пъти повече в сравнение с предната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още