IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Trend Micro: Смартфоните с Android са по-уязвими от вируси от iPhone

Според Trend Micro потребителите на смартфони с Android ще купуват повече софтуер за сигурност тази година

10:43 | 12.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Trend Micro: Смартфоните с Android са по-уязвими от вируси от iPhone

Операционната система за мобилни устройства на Google Android е по-уязвима от вируси и атаки на хакери в сравнение с платформата iOS на Apple. Това са посочили експерти от компанията за производство на софтуер за сигурност Trend Micro, пише Bloomberg.

„Android е с отворен код, което означава, че всеки хакер може да разбере основната й архитектура и сорс код“, посочва Стив Чанг, който е председател на Trend Micro.

Trend Micro е най-големият производител на софтуер за сигурност на корпоративни сървъри в света.

„Трябва да признаем усилията на Apple, защото са много внимателни за сигурността“. Някои вируси няма начин да навредят на iPhone, допълва Чанг.

Google предлага безплатно своята платформа за мобилни устройства Android и дава достъп на разработчиците до кода за писане на софтуер. Apple, чиято операционна система iOS следва по пазарен дял смартфоните с Android, изисква всяко приложение за iPhone да се одобри, преди да се предостави на потребителите в онлайн магазина на компанията.

От Google посочват в отговор, че независимо от устройството, всички потребители доверяват поне част от своята информация на разработчиците на приложенията, които използват. Ето защо от компанията са взели мерки да информират потребителите за необходимостта да ограничават доверието, което имат към всяко от използваните приложения.

„Смартфоните са следващите компютри“

Според Trend Micro потребителите на Android ще започнат да купуват повече софтуер за сигурност тази година.

„Смартфоните са следващите компютри и след като бъдат приети като такива от компаниите, загубата на данни ще се превърне в ключов проблем“, прогнозира Стив Чанг.

На 7 януари базираната в Токио софтуерна компания Trend Micro пусна на пазара приложение за защита от вируси за Android, което потребителите могат да инсталират на своя мобилен телефон за блокиране на вируси, злонамерени програми и нежелани обаждания.

От Trend Micro се надяват приложението за 3,99 долара да донесе на компанията приходи от телефоните с Android, които се очаква да достигнат 250 млн. в световен мащаб до 2014, по прогнози на Gartner.

Телефоните с Android достигнаха 26% дял на световния пазар на смартфони през третото тримесечие на 2010 г., изпреварвайки iOS със 17% пазарен дял.

Най-голям пазарен дял обаче има Symbian, която се използва в телефоните на Nokia.

Според Gartner до 2014 пазарният дял на Android ще се повиши до близо 30%, изравнявайки се с този на Symbian.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още