IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Абонатите с високоскоростен мобилен интернет на път да станат 1 млрд. през 2011

Потреблението на интернет в движение скочи рязко през последните години благодарение на евтините лаптопи, таблети и смартфони

16:30 | 11.01.11 г.
Абонатите с високоскоростен мобилен интернет на път да станат 1 млрд. през 2011

Абонатите с високоскоростен мобилен достъп до интернет са на път да надминат 1 млрд. през 2011 г. само месеци след достигането на половин милиард, съобщиха от Ericsson днес, цитирани от Ройтерс.

„През 2010 г. беше достигнат ключов момент по отношение на мобилния високоскоростен достъп с надхвърлянето на половин милиард абонамента в глобален мащаб“, посочват от най-големия производител на съоръжения за мобилни мрежи в света.

„Ericsson очаква този брой да се удвои преди края на 2011 г.“

Потреблението на интернет в движение скочи рязко през последните години благодарение на евтините лаптопи, таблети и смартфони.

Очаква се растящият трафик на данни да повиши приходите на телеком операторите, както и инвестициите в мрежи, което ще увеличи приходите за доставчици на оборудване като Ericsson.

Прогнозата на компанията е в азиатско-тихоокеанския регион да бъде отчетен най-големият брой абонати - около 400 млн., следван от Северна Америка и Западна Европа с по над 200 млн.

През 2008 г. абонатите на мобилен интернет са възлизали общо на около 200 млн. От Ericsson вярват, че до 2015 г. абонатите с високоскоростен мобилен достъп ще надминат 3,8 млрд.

Тенденцията вече оказва подкрепа на приходите на операторите. Скандинавските телекомуникационни компании TeliaSonera, Telenor и Tele2 посочиха растящото потребление на смартфони и мобилен интернет като положителен фактор за финансовите им резултати миналата година.

Производители на мрежово оборудване като Ericsson, Nokia Siemens Networks и китайската Huawei се надяват търсенето на онлайн игри, видео и телевизия да накара операторите да обновят мрежите си, за да подобрят капацитета и скоростите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
jelenski
преди 10 години
е, то всички разбират от хубаво :) аз например съм абонат na MTel вече цяла година и не спирам да ползвам нета им за всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още