IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдят Apple за предоставяне на лични данни на рекламодатели

Според съдебната жалба iPhone и iPad позволяват на рекламни мрежи достъп до лични данни на потребителите без тяхното знание

14:47 | 28.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Съдят Apple за предоставяне на лични данни на рекламодатели

Срещу технологичната компания Apple, която е производител на смартфона iPhone и таблетния компютър iPad, е заведено съдебно дело за предоставяне на лични данни на потребителите на тези устройства на рекламни мрежи без знанието или съгласието им.

Жалбата е подадена на 23 декември във федералния съд в Сан Хосе, Калифорния, пише Bloomberg.

Обвинението срещу Apple гласи, че с помощта на специално идентифициращо устройство iPhone и iPad са кодирани, което позволява на рекламни мрежи да следят какви приложения теглят потребителите, колко често ги използват и за колко дълго.

В съдебната жалба се посочва още, че някои от приложенията за iPhone и iPad позволяват да се продава допълнителна информация за потребителите на рекламни мрежи, включително местоположение, възраст, пол, доходи, етническа принадлежност, сексуална ориентация и политически възгледи.

Делото, заведено от името на Джонатан Лало от Лос Анджелис, посочва приложения като Pandora, Paper Toss, Weather Channel и Dictionary.com като ответници по делото, заедно с Apple.

iPhone и iPad имат вградено уникално устройство за идентифициране, или UDID, което не може да бъде блокирано от потребителите, се казва още в жалбата.

От Apple твърдят, че преглеждат обстойно всички приложения за своя смартфон и таблетен компютър, предлагани чрез онлайн магазина на компанията, като не допускат такива, които предоставят личните данни на потребителите без разрешение.

От Apple не са пожелали да коментират съдебното дело. Акциите на компанията са поскъпнали с 54% през тази година до 324,68 долара и с 4 229% през последните десет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още