IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google навлиза и на пазара на образователни услуги

Google ще предлага на училищата софтуер за обучение, за да увеличи разпознаваемостта на своята марка сред младото поколение интернет потребители

11:07 | 28.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Google навлиза и на пазара на образователни услуги

Интернет компанията Google планира да навлезе по-сериозно на пазара на образователни услуги чрез пускането на по-голям брой учебни програми в своя онлайн магазин за приложения, пише Bloomberg.

Според оценки на анализатори пазарът на софтуер за онлайн обучение може да достигне 5 млрд. долара в САЩ през тази година.

За да се позиционира трайно в тази ниша, Google води преговори със софтуерни компании, специализирани в разработването на образователен софтуер, които да помогнат за развиването на пазара на онлайн учебни програми.

Продуктите включват игри и учебни пособия за учители, като някои от тях вече се предлагат в онлайн магазина на Google за софтуер Google Apps Marketplace, който започна да работи през март.

Продажбите на софтуер за училищата и колежите в САЩ през 2010 г се очаква да надминат достигнатите през миналата година 4,6 млрд. долара, по данни на Parthenon Group LLC.

Това може да осигури нов източник на растеж за интернет компанията, която е прекалено зависима от приходите си от рекламата при търсене. Google вече работи с училища, като им предоставя свои безплатни приложения за текстообработка, електронна поща и работа с електронни таблици.

Следващата стъпка за Google е да помогне на външни разработчици да продават свой софтуер за преподаватели, студенти и училища.

Според Авдия Грийнбърг, която е мениджър на подразделението на Google за бизнес с образователни продукти, осигуряването на софтуер на хилядите училища ще бъде от полза за всички страни.

Повечето софтуерни компании с продукти в Google Apps Marketplace сега получават всичките приходи от своите продажби чрез магазина. През следващите месеци обаче Google планира да въведе комисиона от 20%, посочва Грийнбърг.

Експерти коментират, че колкото повече Google навлиза в класната стая, толкова по-голяма аудитория ще имат продуктите на компанията. Според анализатори, анкетирани от Bloomberg, приходите на Google ще стигнат 21,7 млрд. долара през 2010 г.

По думите на експерти чрез навлизането на пазара на образователни услуги Google не само ще со подсигури нов източник на приходи, но и ще увеличи разпознаваемостта на своята марка сред новото поколение интернет потребители.

Същият мотив имат и други технологични гиганти, като Apple и Microsoft, които предлагат на по-ниски цени своите продукти на училищата. Онлайн магазинът на Google за образователни приложения ще има силен конкурент скоро в лицето на Apple, който ще открие интернет магазин за приложения за компютри Mac на 6 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още