IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of America спря банковите преводи към Wikileaks

В отговор Wikileaks призова своите поддръжници да спрат да използват услугите на банката, която е една от най-големите в света

14:20 | 20.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Bank of America спря банковите преводи към Wikileaks

Най-голямата банка в САЩ Bank of America спря банковите преводи в полза на уебсайта Wikileaks, като се присъедини по този начин към няколко други големи финансови институции, които ограничиха преводите към международната социална мрежа.

От щатския финансов гигант обясняват решението си с аргумента, че „Wikileaks може да бъде замесена в действия, които са в противоречие с вътрешната политика на банката за обработка на плащания“, но без да уточняват по какъв начин, пише BBC.

В отговор на това Wikileaks призова своите поддръжници да спрат да използват услугите на банката, която е една от най-големите в света. MasterCard, PayPal и други финансови компании вече спряха да обслужват плащанията и даренията за Wikileaks.

Финансовите институции взеха това решение, след като Wikileaks, заедно с няколко световни медии, започна да публикува тайна кореспонденция на щатската дипломация, което доведе до напрежение между Вашингтон и някои от неговите съюзници.

Основателят на Wikileaks Джулиан Асанж бе арестуван и след това освободен под гаранция във Великобритания през миналата седмица под заплахата от екстрадиране в Швеция заради обвинения в сексуални престъпления.

39-годишният Асанж отхвърли обвиненията, които според него са част от „клеветническа“ кампания срещу него.

Той заяви, че се страхува, че ще бъде направен опит да бъде екстрадиран в САЩ, добавяйки, че във Вашингтон се води агресивно и нелегално разследване срещу него и уебсайта.

В свое изявление базираната в Северна Каролина банка съобщи, че „няма да извършва операции от всякакъв вид, които вярва, че са предназначени за Wikileaks“.

От Wikileaks отговориха чрез съобщение в Twitter, с което призоваха „всички, които обичат свободата, да закрият сметките си в Bank of America“.

Уебсайтът също така призова бизнеса да „премести авоарите си на по-безопасно място“.

Wikileaks наскоро заяви, че скоро ще публикува документи, които ще разкрият „неетичните" практики на някои американски банки. Има спекулации, че Bank of America може да бъде една от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още