IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Основателят на Wikileaks е освободен под гаранция след отхвърлено обжалване

Евентуално дело за шпионаж в САЩ срещу основателя на Wikileaks би срещнало затруднения поради поправката в Американската конституция, която защитава свободата на словото

18:14 | 16.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Основателят на Wikileaks е освободен под гаранция след отхвърлено обжалване

Джулиан Асанж, основателят на Wikileaks, който прекара изминалата седмица в затвора, ще бъде освободен, след като шведските прокурори не успяха да се преборят с решението на британски съдия да го пусне под гаранция въпреки обвиненията в сексуални престъпления, пише Financial Times.

39-годишният основател на Wikileaks е издирван в Швеция по обвинения в изнасилване и сексуално насилие срещу две жени. Миналата седмица Швеция издаде заповед за ареста му.

Асанж е освободен под гаранция за 240 хил. британски лири.

В аргументите за освобождаването му съдията посочва: „Това, което ме притеснява, е, че има поддръжници на Асанж, които смятат, че работата му в Wikileaks ще бъде затруднена, ако той бъде екстрадиран в Швеция“.

Wikileaks разгневи щатското правителство, след като разпространи над 250 хил. секретни дипломатически съобщения от американски посолства по цял свят. САЩ твърдят, че действията на Wikileaks са незаконни. В същото време активисти, подкрепящи свободата на словото, аплодират публикуването на документите.

Гаранцията на Асанж е платена от фонд, събран от поддръжници на Асанж, сред които е и американският режисьор Майкъл Мур, казва Марк Стефанс, адвокат на Асанж.

Междувременно прокуратурата в САЩ проучва възможността да повдигне обвинения срещу Асанж за разпространение на военна и дипломатическа секретна информация.

Според информация на New York Times САЩ ще повдигнат обвинения срещу Асанж, ако бъде доказано, че се е срещал или е помагал на Брадли Манинг, военният анализатор, който е обвинен за предаването на класифицираните документи на WikiLeaks.

Пряко участие в изтичането на секретната информация би било по-лесно за доказване обвинение срещу Асанж, отколкото фактът, че е публикувал информацията. Евентуално дело за шпионаж в САЩ обаче по обвинение в публикуване на секретни документи би срещнало редица затруднения, посочва Financial Times.

Обвиненията при подобен процес биха били в противоречие с Първата поправка на Американската конституция, която защитава свободата на словото, казва Кевин Банкстън, адвокат от Electronic Frontier Foundation.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още