IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съпругата на президента на Зимбабве заведе дело заради информация от Wikileaks

Грейс Мугабе съди местен вестник, публикувал информацията, според която тя е извличала огромни печалби от диамантените мини в страната

15:32 | 16.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Съпругата на президента на Зимбабве заведе дело заради информация от Wikileaks

Съпругата на президента на Зимбабве – Грейс Мугабе, съди местен вестник, който е публикувал разпространени от Wikileaks твърдения, че тя е имала „огромна печалба“ от диамантените мини в страната, предаде ВВС.

Съпругата на президента Робърт Мугабе иска от седмичника Standard обезщетение в размер на 15 млн. долара.

Находището Маранге, за което става дума, се намира в източната част на Зимбабве и е смятано за едно от най-богатите в света.

В разпространената от Wikileaks информация се обвиняват военни и приближени на Робърт Мугабе в прибиране на печалби от продажбите на диаманти.

Standard е публикувал в неделя информацията, в която се цитира бившия щатски посланик Джеймс МакГий. Той заявява пред Андрю Кренсуик, ръководител на британска минна компания: „Има малка група високопоставени зимбабвийски официални лица, които извличат огромни печалби от диаманти“.

Споменати са имената на Грейс Мугабе, управителя на централната банка на страната Гидиън Гоно и други.

Адвокатът на Грейс Мугабе е определил информацията като „фалшива, клеветническа и злонамерена“.

Различни организации отдавна обвиняват военните в страната, че принуждават местните жители да работят в диамантените мини, че убиват тези, които отказват, и че не предават приходите в държавната хазна.

Правителството и военните винаги са отхвърляли тези обвинения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още