IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

YouTube постигна споразумение за съдържанието си във Франция

Споразумението важи за съдържание, гледано в YouTube във Франция, Белгия и Люксембург за периода 2007 г. - 2013 г.

12:06 | 26.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
YouTube постигна споразумение за съдържанието си във Франция

Популярният сайт за видеоклипове YouTube, собственост на Google Inc., обяви в четвъртък, че е подписал договор с три сдружения на френски автори и изпълнители, според който на авторите ще бъде заплащано, когато техни произведения се показват в YouTube, пише Wall Street Journal.

Според сделката сдруженията на композиторите, на мултимедийните артисти и на художниците Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques (SACD), Société Civile des Auteurs Multimedia и Société des auteurs dans les arts graphiques et plastiques ще получават плащания от YouTube, се казва в изявление на Google. Организациите впоследствие ще разпределят сумите между отделните автори.

Споразумението важи единствено за съдържание, гледано в YouTube във Франция, Белгия и Люксембург за периода 2007 г. - 2013 г., казва Кристоф Мюлер, регионален директор на YouTube, без да разкрива финансови подробности.

„Това е един щастлив момент след почти 10 години на недоразумения“, казва Паскал Рогард, директор на SACD. „Споразумението показва, че може да се намери среден път между защитата на авторските права и гарантирането на свободния достъп до съдържание в интернет“.

YouTube постигна подобни споразумения в Испания, Италия и Великобритания. Като разрешават техните филми и музикални клипове да се гледат свободно в интернет, притежателите на авторски права ще получават дял от рекламните приходи на YouTube.

Преговорите с подобни организации невинаги са били гладки и в много случаи постигането на споразумение е отнемало години. Наскоро в Германия разговорите между местните организации и YouTube се провалиха напълно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още