IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Hewlett-Packard расте, прогнозите се подобряват

За тримесечието до 31 октомври HP реализира печалба от 2,54 млрд. долара и приходи от 33,28 млрд. долара

15:04 | 23.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Hewlett-Packard расте, прогнозите се подобряват

Финансовите резултати на компютърната компания Hewlett-Packard за изминалото тримесечие надминаха очакванията заради по-голямото търсене на компютри в корпоративния сектор, което е подкрепило продажбите й в световен мащаб, пише Wall Street Journal.

Ръководството на базираната в Калифорния технологична компания очаква инерцията в продажбите й да се запази във всички географски сегменти и в началото следващата година.

Hewlett-Packard (HP) продължава да бъде най-големият производител на компютри в света по пазарен дял благодарение на увеличените продажби.

За тримесечието до 31 октомври HP реализира печалба от 2,54 млрд. долара, или 1,10 долара на акция, в сравнение с нетна печалба от 2,41 млрд. долара, или 99 цента на акция, година по-рано. Продажбите на технологичната компания нарастват с 8,1% на годишна база до 33,28 млрд. долара.

С изключение на еднократните приходи и разходи, нетната печалба се увеличава до 1,33 долара за акция от 1,14 долара за акция преди година.

Продажбите нарастват с 10% в Северна Америка, докато в Азия те отчитат ръст от 8%. Приходите извън САЩ са 64% от приходите на HP като цяло.

Добрите финансови резултати на Hewlett-Packard идват след труден период за компанията. Тя бе в хватка с конкурента си Dell за поглъщането на 3Par, а преди това претърпя неудобното отстраняване на главния изпълнителен директор Марк Хърд заради скандал за сексуален тормоз.

Неговият пост зае Лео Апотекър въпреки неодобрението от страна на инвеститорите.

HP също така се сблъска с нарастваща конкуренция от страна на Oracle, която наскоро влезе на пазара на хардуер и обяви, че пуска нови сървъри, които ще се конкурират с тези на HP.

За текущото тримесечие HP очаква печалба на акция между 1,28 и 1,30 долара, след като се изключат еднократните ефекти, както и приходи между 32,8 и 33 млрд. долара. Това се оказа повече от прогнозираната от анализатори печалба на акция от 1,22 долара и продажби от 32,74 млрд. долара.

Акциите на HP поскъпват с 1,8% до 44,03 долара за акция два часа преди началото на редовната сесия на Нюйоркската фондова борса. Пазарната капитализация на компанията е намаляла с 16% от началото на тази година до 98,08 млрд. долара.

HP оценява, че бизнесът й с услуги се е увеличил с темповете на пазара и очаква те да растат по-бързо от пазара в дългосрочен план.

За следващата финансова година HP очаква печалба на акция между 5,16 и 5,26 долара, след като се изключат еднократните ефекти, както и продажби от 132 до 133,5 млрд. долара, което също надмина пазарните очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още