IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dell увеличи със 144% печалбата си за последната година

Третият по големина производител на компютри в света реализира 822 млн. долара печалба за третото тримесечие

11:39 | 19.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Dell увеличи със 144% печалбата си за последната година

Третият по големина производител на персонални компютри в света Dell обяви по-голяма от очакваното печалба за третото тримесечие, която е нараснала със 144% на годишна база заради поевтиняването на компютърните компоненти и увеличеното търсене на продуктите на компанията, пише Forbes.

Нетната печалба за третото тримесечие нараства до 822 млн. долара, или 42 цента на акция, спрямо 337 млн. долара, или 17 цента на акция, преди една година. Като се изключат еднократните приходи и разходи печалбата възлиза на 45 цента на акция, което надмина очакваните от анализатори 32 цента.

Продажбите на базираната в Тексас компания се увеличават с 19% на годишна база до 15,4 млрд. долара през тримесечието, което се оказа малко под очакваните 15,7 млрд. долара.

Най-много нарастват приходите от корпоративни клиенти, които се увеличават с 24% на годишна база. В същото време оперативните разходи се повишават с 19,5% на годишна база, а инвестициите за развойна и изследователска дейност скачат с 5,2% до 163 млн. долара.

Главният изпълнителен директор на Dell Майкъл Дел планира да намали зависимостта на компанията от продажбите на компютри, като инвестира повече в изследвания и използва придобиванията за засилване на бизнеса със сървъри, устройства за съхранение на данни, мрежови съоръжения и услуги.

Акциите на Dell поскъпват с 5,4% до 14,40 долара по време на електронната търговия на борсата Nasdaq днес. Цената им се е понижила с 4,9% тази година.

За тази фискална година се очаква растеж на продажбите от 14 до 19%, което се равнява средно на 61,6 млрд. долара, което обаче е по-малко от очакваните от анализатори 62,2 млрд. долара, пише Bloomberg.

Продажбите на компютри нараснаха с 11% в световен мащаб през третото тримесечие, след като през второто паднаха с 22%. Dell заема трето място на пазара след Hewlett- Packard и Acer.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още