IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Закъсня ли Google с операционната система Chrome OS?

Chrome OS може да се окаже излишна на фона на забележителния успех на Android и голямата популярност на таблетите и сензорните смартфони

17:57 | 18.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Закъсня ли Google с операционната система Chrome OS?

Интернет компанията Google има две операционни системи – едната от тях е изключително популярна и успешна, но другата може да се окаже излишна от самото си излизане на пазара, пише CNN.

Android, мобилната операционна система на Google, е най-бързо развиващата се операционна система на планетата и в момента се тества върху всякакви устройства - от таблетни компютри до хладилници.

На нея се базира също и новото устройство на Google, чрез което интернет съдържанието се пренася на телевизионните екрани на потребителите - Google TV.

От другата страна е Chrome OS, операционната системата на Google, ориентирана към нетбуци. Тя все още предстои да дебютира, като проблемът при нея е, че до нейното излизане интересът към тези устройства значително ще намалее.

Въпреки това изпълнителният директор на Google Ерик Шмид каза в началото на седмицата, че работата над Chrome OS продължава, защото операционната система представлява едно много различно решение в сравнение с Android.

Chrome OS се базира на проекта с отворен код Chromium OS и ще е уеб базирана операционна система с насоченост към устройства с клавиатура, разкри Шмид.

Android, от друга страна, е оптимизирана за сензорни устройства. Google купи Android през 2005 г., когато смартфоните бяха рядкост, а устройствата със сензорни екрани почти не съществуваха.

Разработването на Chrome OS бе обявено в средата на 2009 г., в разгара на нетбук манията, преди някой да знае какво представляват таблетните компютри.

Междувременно обаче популярността на нетбуците спадна рязко. Те са неблагоприятно позиционирани между лаптопите и таблетните компютри от гледна точка на изчислителна мощ, мобилност и функционалност. В резултат на това те загубиха своя определящ признак.

Освен това таблетът на Apple – iPad, за 499 долара, не е много по-скъп от повечето нетбуци, а цените на лаптопите вече навлизат в ценовия диапазон от 300-400 долара, където са позиционирани нетбуците.

Според анализаторската компания Gartner нетбуците ще са само 10% от всички продажби на преносими компютри до 2014 г. в сравнение с 20% в края на 2009 г.

В същото време таблетите и смартфоните стават все по-сходни като фунционалности.

„Ще има място за Chrome OS в краткосрочен план, но в дългосрочен план има достатъчно припокриване между Chrome OS и Android, което Google ще трябва да комбинира", смятат анализатори на Gartner.

Chrome OS е уникална операционна система с това, че поставя акцента върху интернет браузъра, докато Android прави обратното – потребителите могат да избират измежду над 100 хил. приложения, които те могат да теглят от интернет и да съхраняват директно на своите устройства.

Заради размиването на границата между десктоп и уеб базирани приложения за Google ще бъде по-добре да се насочи към една операционна система, която да покрива едновременно смартфони и по-големи устройства, пише CNN.

Въпреки това ръководството на компанията съобщи, че ще осъществи плана си да пусне Chrome OS „през следващите няколко месеца“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още