IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Gartner: Пазарният дял на Nokia падна под 30%

Евтините китайски мобилни телефони превзеха ниските пазарни сегменти, докато iPhone завзе нови позиции при смартфоните

17:56 | 10.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Gartner: Пазарният дял на Nokia падна под 30%

Пазарният дял на Nokia се понижи до рекордно ниски нива, след като евтини китайски мобилни телефони превзеха ниските пазарни сегменти, докато iPhone на Apple Inc. завзе нови позиции при смартфоните, показва изследване на Gartner Inc., цитирано от Bloomberg.

Настъплението на т. нар. производители на „бели кутии“, които продават малки серии от евтини телефони, накара Gartner да повиши прогнозата си за ръстa на сектора за 2010 г. до 30% от 13% - 15% при предишната прогноза.

„Nokia усеща преследвачите по петите си, защото производителите на „бели кутии“ се превърнаха в пряка конкуренция на развиващите се пазари в ниските пазарни сегменти“, казва Каролина Миланези. „Представянето на Nokia не е по-лошо, а просто пазарът е по-голям и за това пазарният дял на компанията се понижава“.

Пазарният дял на финландската компания в глобален мащаб се е понижил до 28,2% от 36,7% преди година. за първи път от второто тримесечие на 2004 г. насам делът на компанията пада под 30%, казва Миланези.

Пазарните дялове на Samsung Electronics Ltd. и LG Electronics Inc. също са се понижили, въпреки че компаниите запазват втората и третата си позиция, показва изследването.

Apple се е изкачил до 4-то място, задминавайки Research In Motion Ltd., Sony Ericsson Mobile Communications Ltd., и Motorola Inc., след като продажбите на смартфони почти са се удвоили, достигайки 19,3% от общата продажба на телефони.

Тайванската HTC Corp. и китайските ZTE Corp. и Huawei Technologies Co. също се нареждат сред 10-те компании с най-голям пазарен дял. Останалите по-малки компании са разширили присъствието си до 33% от пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още