IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа застига Америка по разходи за интернет реклама

Интернет потребителите в Централна и Източна Европа са се увеличили с 9 млн. за една година до общо 117 млн. души

16:32 | 28.10.10 г.
Европа застига Америка по разходи за интернет реклама

Общите разходи за интернет реклама в Европа ще стигнат много близо до обема на американския пазар тази година, прогнозира президентът на IAB Europe Ален Йоро през втория ден от webit 2010, което се провежда в София с медийното партньорство на Investor.bg.

Цифрите, представени от Йоро, подкрепят подобна прогноза, сочейки значително нарастване на разходите на Стария континент на фона на лек спад в Америка - 14,7 млрд. евро са инвестирани в онлайн реклама в Европа през 2009 г. спрямо 13,06 млрд. евро през 2008 г. Същевременно в САЩ през миналата година инвестициите в онлайн реклама бележат спад до 16,26 млрд. евро от 16,83 млрд. евро година по-рано.

Вчера Йоро прогнозира, че общите инвестиции в интернет реклама и маркетинг в Европа ще достигнат 17 млрд. евро тази година.

Най-много инвестиции за рекламна и маркетингова активност в мрежата спрямо броя на нейните потребители в Централна и Източна Европа през 2009 г. са направени в Чехия - близо 50 евро средно на потребител, докато в България са инвестирани между 3 и 4 евро на човек, ползващ интернет.

Към началото на 2010 г. в Централна и Източна Европа има около 117 млн. интернет потребители от общо над 300 млн. население, показва изследване на IAB Europe на 15 пазара в региона. За една година интернет потребителите в ЦИЕ са се увеличили с близо 9 млн. души спрямо януари 2009 г.

Най-големият пазар в региона е Русия, където има около 40 млн. интернет потребители, докато Украйна е най-бързо растящият - броят на интернет потребителите там е нараснал с 15% спрямо началото на 2009 г.

Естония и Латвия са начело в региона по проникване на интернет сред населението - между 60 и 70%. Естония е също лидер и по проникване на широколентов достъп.

Още по темата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още