IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет вкарва £100 млрд. в британската икономика

Онлайн продажбите извън пределите на страната са мощен стимул за износа

12:38 | 28.10.10 г.
<p>Ролята на интернет в икономиката на Великобритания ще увеличава дела си. Снимка: ONLINE EDUCA</p>
<p>&nbsp;</p>

Ролята на интернет в икономиката на Великобритания ще увеличава дела си. Снимка: ONLINE EDUCA

 

Интернет допринася със 100 млрд. паунда за брутния вътрешен продукт (БВП) на Великобритания и е отговорен за създаването на 250 хил. работни места, показва доклад, изучаващ „интернет икономиката“

Експертите смятат, че днес интернет има по-голямо въздействие върху британската икономика, отколкото строителството, транспортът или комуналните услуги.

Бостънската консултативна група (BCG) изчислява, че инвестициите в интернет инфраструктурата, разходите за онлайн свързване и уеб базираните продажби възлизат на 100 млрд. паунда, или 7,2% от БВП за 2009 година, съобщава вестник Telegraph.

По данни на доклад на Обединеното кралство, посветен на средствата за връзка, публикуван на 26 октомври, делът на интернет в БВП на страната ще нараства и до 2015 година ще достигне 10%.

Пол Цвиленберг, партньор в BCG казва: „Интернет заема по-голяма част от икономиката на Великобритания, в сравнение с други развити страни“.

„Независимо дали са се насочили към международна експанзия, подобряване на взаимодействията с клиентите или на ефективността на продукта, британските компании все повече работят за повишаване на потенциала на този тип бизнес.“

Експертите са установили, че британците харчат онлайн повече от всички останали страни, участващи в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Онлайн пазаруването се изчислява на близо половината от тези 100 млрд. паунда според Пол Цвиленберг. През 2001 година потребителите са харчили едва 2 млрд. паунда в мрежата. Според него онлайн пазаруването се е развило толкова много отвъд пределите на страната, че Великобритания сега е нетен износител на стоки и услуги по интернет с 2,80 паунда износ на всеки 1 внесен в страната паунд.

Мат Бритин, управляващ директор на Google UK казва: „Всички ние знаем как интернет променя начинът, по който хората възприемат информацията и комуникират помежду си. Сега, за първи път можем да видим как информационната мрежа влияе на британския бизнес и се превръща в основен спонсор на БВП на страната и в основна клетка на икономиката. Секторът е сравнително нов и с големите си перспективи за бъдещо развитие, ще бъде особено важен за бъдещото развитие на Великобритания.“

Независимо, че страната е под номер 17 от общо 23 страни с най-висока скорост на връзката към глобалната мрежа, според BCG ниските разходи за свързване и широкото покритие правят Великобритания шестата страна в ОИСР, която е с най-добре изградена мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още