IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай със своя версия на Google Earth

Извън Китай Map World предлага само снимки от голяма височина

18:12 | 22.10.10 г.
Китай със своя версия на Google Earth

Китайска правителствена организация представи своя онлайн услуга за достъп до географски карти, която има за цел да конкурира популярните сателитни снимки на Google Earth, съобщи Ройтерс. Това може би вещае нови проблеми за услугите на Google в страната.

Google и Китай имат спорове от миналата година, когато сериозна хакерска атака от Китай принуди интернет гиганта да изтегли търсачката си от страната.

„Map World“ беше представена от китайското държавно бюро за проучване и картография в четвъртък и е достъпна през интернет адреса www.tianditu.cn. На началната страница има снимка на Великата китайска стена с облаци във формата на световните континенти над нея.

Google не е кандидатствал за лиценз за предоставяне на онлайн карти в Китай, но услугата й за достъп до карти е достъпна от компютри в страната.

Наредба, издадена от бюрото през май, изисква компаниите, които предоставят достъп до онлайн карти, да кандидатстват за издаване на лиценз. За да отговарят на изискванията, те трябва да имат сървъри за съхранение на данните за картите в страната.

Тогава от Google казаха, че проучват новите правила, които дават право на Китай да затваря доставчици, които не успеят да отговорят на условията за лиценз.

В Китай са блокирани както сайтът на Google за споделяне на видео YouTube, така и сайтът за снимки Picasa.

Google няма сървъри в континенталната част на Китай.

Поне няколко от снимките с висока резолюция в Map World на централен Пекин изглежда са правени на 1 октомври 2009 г., когато улиците бяха разчистени за национален парад с участието на танкове, които се виждат по улиците.

Снимките извън Китай, които Map World предоставя, са правени само от голяма височина, като другата страна на границата между Китай и Северна Корея изведнъж става бяло поле, след като се премине определено ниво на резолюция. Другите държави също стават бели полета при близка резолюция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още