IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България е сред последните в Европа при цифровизацията

Част от приемниците ще са остарели в края на 2012 г., когато спира аналоговото излъчване, и ще трябва да бъдат заменени с нови

14:55 | 14.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
В зелено са страните, където тепърва ще се работи за прехода към цифровизация, сред тях е и България. Източник: КРС
В зелено са страните, където тепърва ще се работи за прехода към цифровизация, сред тях е и България. Източник: КРС

България, Босна и Херцеговина, Кипър, Ирландия, Македония, Румъния, Сърбия и Словакия ще заменят последни в Европа аналоговото телевизионно излъчване с цифрово, каза пред участниците в конференцията „Телеком 2010“ Николай Иванов, представител на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). 

Очаква се в края на 2012 г., когато ще гледаме изцяло цифрова телевизия, да са ни изпреварили страни като Албания, Белгия, Хърватия, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия и Словения, които са в в началния етап на прехода към цифровизацията.

В страните, където окончателно са минали към цифрово покритие, потребителите приемат както безплатни, така и платени програми. Това са Андора, Белгия, Дания, Финландия, Германия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Швеция, Швейцария и Испания. В Швеция например безплатните програми са 9, а платените – 25. В Швейцария има само безплатни програми, а в Холандия платените са 21 срещу 3 свободни.

В напреднал стадий на прехода към цифрова телевизия са Австрия, Чехия, Естония, Франция, Италия, Великобритания и Латвия. Най-много безплатни програми има в Обединеното кралство – 40.

Част от закупените в България приемници на цифрова телевизия (set-top-box) ще са остарели в края на 2012 г., когато спира аналоговото излъчване, и ще трябва да бъдат заменени с нови, посочи Иванов. Това са декодерите, които работят с формата MPEG-2. За щастие, техният брой не е голям, тъй като повечето устройства поддържат едновременно MPEG-2 и MPEG-4 (който ще бъде използван в България и останалите страни на „опашката“ в цифровизацията). Последните модели телевизори са с вградени декодери и за двата стандарта, което максимално улеснява потребителите, уточни Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още